Naše operační spektrum

Na naší klinice provádíme ročně více než 100 výkonů na štítné žláze. Mezi základní výkony se řadí odstranění štítné žlázy pro uzlové postižení, zánět, poruchu funkce nebo nádor:

  • Totální thyreoidektomie - odstranění celé štítné žlázy se zachováním příštítných tělísek
  • Hemithyreoidektomie - odstranění pravé nebo levé poloviny štítné žlázy
  • Parciální thyreoidektomie - odstranění části štítné žlázy

 

Poradna  pro štítnou žlázu

Objednání pacientů: +420 973 202 913
Umístění: Chirurgická ambulance ÚVN, Pavilon CH1
Ordinační doba: středa 13-15 hod

 

plk. MUDr. Radek Doležel, Ph.D.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
pplk. MUDr. Luděk Hána, MBA
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
MUDr. Jiří Jarošek
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
 

 

Štítná žláza

Štítná žláza (Glandula thyreoidea) je hormonálně aktivní orgán motýlovitého tvaru umístěný na přední části krku před průdušnicí a pod štítnou chrupavkou. Je tvořena dvěma laloky, které dohromady váží kolem 20-80 gramů. Zdravá štítná žláza není viditelná a je nehmatná. Její hlavní funkcí je produkce hormonů thyroxinu, trijodthyroninu a kalcitoninu

Příštítná tělíska

Za štítnou žlázou se nacházejí příštítná tělíska (Glandulae parathyroideae). Jsou to 4 drobné hormonálně aktivní útvary fazolovitého tvaru umístěné mezi přední stranou průdušnice a  zadní stranou štítné žlázy. Dohromady váží kolem 2-4 gramů a produkují hormon ovlivňující hladinu kalcia v krvi a kostech - parathormon.

 

Štítná žláza je endokrinní orgán produkující hormony tyroxin, trijodthyronin a kalcitonin. Podílí se na celkovém metabolismu těla, tepové frekvenci a také na psychomotorickém stavu pacienta. Další regulační funkcí štítné žlázy a příštítných tělísek je metabolismus kostí a hladiny vápníku a fosfátů v krvi. K diagnostice onemocnění štítné žlázy se využívá fyzikální, laboratorní a ultrazvukové vyšetření.

  • Struma
  • Zánětlivá onemocnění štítné žlázy
  • Nádory štítné žlázy

Thyreoidektomie

Operace probíhá v celkové anestezii s mírným záklonem hlavy. Řez na krku bývá 3-4 cm dlouhý. Výkon trvá 1-2 hodiny. Během odstranění štítné žlázy se pečlivě dbá na ochranu hlasivkového nervu a příštítných tělísek. Zákrok je ukončen zavedením Radonova drénu (plastové trubičky s baňkou s podtlakem) a kosmetickým stehem rány.

Po operaci je pacient obvykle cestou dospávacího pokoje uložen na standardní lůžkové oddělení nebo je po operaci přeložen na jednotku intenzivní péče. Podávají se léky proti bolesti a zvlhčuje se pacientovi vzduch, který dýchá pomocí inhalátoru. Průběžně se kontroluje pohyblivost hlasivek a hladina vápníku v krvi. Drén se obvykle odstraňuje 2. pooperační den, kdy pacient odchází plánovaně domů.

Ambulantní kontrola probíhá za 7-10 dní, při které se odstraní stehy a pacient obdrží výsledek histologie pro ošetřujícího endokrinologa.

 

Často kladené otázky

  Jaká jsou rizika operace štítné žlázy?

Možné komplikace jsou pooperační krvácení, otok a zánět rány, dysfunkce vratného nervu (chrapot). Porucha příštítných tělísek s poklesem vápníku v krvi bývá dočasná. Řešíme ji podáváním vápníku a vitamínu D.

  Jak dlouhá je doba hospitalizace?

Při nekomplikovaném průběhu 2-3 dny.

  Jaká je rekonvalescence po operaci?

Obvyklý klidový režim 2 týdny. Po 10 dnech je vhodné jizvu promazávat a masírovat.