Cílem zákroku je operační náhrada chybějící čočky. Sekundární implantace nitrooční čočky se provádí v situacích, kdy implantace nitrooční čočky do kapsulárního vaku v rámci prvotní operace je nemožná nebo v situaci po předchozí ztrátě vlastní, případně umělé čočky po úrazu nebo jakékoliv operaci, kdy kapsulární vak, jakožto opora nitrooční čočky, chybí.

Nitrooční čočku je možné implantovat buď do přední komory s oporou do komorového úhlu, závěsem na duhovku (buď před nebo za duhovku), případně vytvořením tzv. sklerálního závěsu nové čočky.

 

Jak operace probíhá?

Pokud je pacient operován v lokální anestezii jsou použity anestetické (znecitlivující) oční kapky. Operace v celkové anestezii podléhá standardu anesteziologického oddělení. Operatér volí rohovkový nebo sklerální řez a implantuje nitrooční čočku, kterou fixuje v závislosti na typu operace. Operace končí suturou rohovky nebo sklerálního tunelu a aplikací antibiotických kapek nebo masti a sterilním krytím oka. Operační rána se šije obvykle vstřebatelnými stehy. Operační zákrok trvá v průměru 30 min.

 

Jiné (alternativní) možnosti řešení současného zdravotního stavu.

Chybějící nitrooční čočku je možné nahradit brýlovou korekcí. Ta však přichází v úvahu jen v případě monokulárního vidění. Pro zachování binokulárního vidění je možné dále chybějící čočku nahradit kontaktní čočkou. Ta umožní na přechodnou dobu binokulární vidění. Trvalá aplikace kontaktní čočky přichází v úvahu pouze v situaci, kdy nitrooční čočka je kontraindikovaná nebo na přechodnou dobu před sekundární implantací nitrooční čočky.

 

Režim po výkonu:

Při ambulantním režimu následuje kontrola druhý den na ambulanci oční kliniky, případně u Vašeho očního lékaře. Při hospitalizaci první kontrola po operaci probíhá v rámci pooperační vizity. O propuštění z hospitalizace rozhoduje aktuální pooperační nález.

Po propuštění pacienta do domácího ošetření, bude pacient užívat 7-10 dní 5x denně antibiotické kapky nebo mast do operovaného oka. Je nezbytné zůstat 10 dnů po operaci v domácím prostředí. Vyhnout se zakouřenému, zaprášenému prostředí, kontaktu s domácími mazlíčky, zvedání těžkých břemen, kontaktu oka s vodou.