Na podzim se příroda promění v umělkyni, která svou barevnou paletou pomaluje svět kolem nás a zpříjemňuje tím nástup chladných a tmavých dnů. Po jejím vzoru uspořádalo naše Dobrovolnické centrum na několika odděleních ÚVN sérii výtvarných dílen s podzimní tematikou.

Barevné tvoření bylo zahájeno na psychiatrii, kde pacienti z barevných písků tvořili mandaly s rozmanitými symboly a pod písek ukrývali svá tajná přání. Potom se umělecká tvorba přesunula k veteránům do Domova vlčí mák, kde klienti s dobrovolníky vyráběli podzimní závěsy, kterými posléze zkrášlili své pokoje. Na Oddělení dlouhodobé péče dobrovolníci s pacienty tvořili skvělého pomocníka pro příjemné snění - barevné lapače snů zdobené podzimními motivy.

Další, kdo se do výtvarných dílen vedených dobrovolníky zapojil, byly dámy z lůžek následné péče na dermatovenerologickém oddělení. Vyráběly také lapače snů, a to přímo z pohodlí své postele. Poslední podzimní dílnu připravila lektorka Zuzana Klápšťová z Ateliéru ŠUM-Školička u sv. Michala pacientům psychiatrie. Tentokrát obohatila účastníky dílny málo známou výtvarnou technikou, kterou bylo mokré plstění. Z ovčiho rouna se nejprve vytvářely kuličky, z nichž pak vznikaly krásné náramky a náhrdelníky.

Na fotografiích můžete vidět pestrou škálu barev, které se při různých technikách ve výtvarných dílnách rozhodně uplatnily. Navíc si všichni přírodní paletu doplnili o barvy pozitivních prožitků a emocí. Děkujeme dobrovolníkům i personálu za ochotu a vstřícnost a těšíme se na listopadové a prosincové akce spojené s adventem a Vánoci.