Je tu doba adventu a s ním i čas pospolitosti a větší sounáležitosti. Do ÚVN, stejně jako v loňské  roce, přicházejí „Ježíškova vnoučata“ (o projektu https://www.jeziskovavnoucata.cz/), aby splnila přání pacientů.  První  dárky  a s nimi i radost a potěšení již obdržely pacientky dermatovenerologického oddělení a klienti Domova Vlčí mák.  

„V naší nemocnici je hospitalizováno dost pacientů, kteří jsou osamoceni, nemají rodinu ani blízké, nebo jejich rodina o ně nejeví zájem. Uvítali jsme možnost vytrhnout je alespoň na chvíli z jejich samoty. Projektu se ujala naše sociální pracovnice Dagmar Martinková  a i díky ní měly v loňském roce splněn svůj sen více než dvě desítky našich pacientů. Je potěšující, že i letos projekt pokračuje a že je stále více těch, kteří chtějí udělat radost a splnit přání osamoceným lidem.

 Letos Ježíškova vnoučata opět přinášejí radost do ÚVN. Již navštívila dermatovenerologické oddělení, kde předala dort, zajistila kadeřnici a přinesla i další dárky, a především zpříjemnila chvíle osobní návštěvou. Další dárky doputovaly také do Domova Vlčí mák. A to je teprve začátek. Už máme více než desítku dalších přihlášených Ježíškových vnoučat, která k nám přijdou plnit přání,“ popisuje náměstkyně ředitele Lenka Gutová.

Projekt Ježíškova vnoučata vznikl na podzim roku 2016. Novinářka Olga Štrejbarová si při jednom svém natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit. Nápad byl na světě.

Spolu se svými přáteli a dalšími nadšenci a dobrovolníky, kteří se soustředili kolem facebookové skupiny Ježíškova vnoučata dokázali splnit během dvou měsíců 600 vánočních přání babičkám a dědečkům v domovech pro seniory a dalších podobných zařízeních.

V roce 2017 se do organizace Ježíškových vnoučat pustil Český rozhlas. Oslovil stovky domovů pro seniory, zdravotnických zařízení a pečovatelských služeb. O projektu odvysílal řadu reportáží.

Posluchači zareagovali fantasticky. To, co rozpoutali, nečekali ani největší optimisté.

13 084 doručených dárků – nejčastěji drobné věci – kosmetika, sladkosti, hry, oblečení, knížky, ale také počítače, rádia nebo televize. A mechanické a elektrické vozíky – těch bylo přes padesát. Hodně se jich zaplatilo ze sbírky na Slevomatu, tam podporovatlé Ježíškových vnoučat mezi sebou vybrali 2 503 000 korun.