Postgraduální odborný workshop kritických stavů v anesteziologii a intenzivní medicíně pořádala Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a ÚVN (KARIM) ve svém Centru simulační medicíny poslední květnovou sobotu. Tradičně se přihlásily „reálné týmy“ lékařů a sester z několika zdravotnických zařízení ČR.

V úvodní části workshopu seznámili školitelé posluchače se základy krizového řízení, hi-tech simulátorem SimMan a přístrojovým vybavením pracoviště. Díky vstřícnosti vedení centrálních operačních sálů a chirurgické kliniky bylo možné řešení scénářů z anesteziologické problematiky nacvičovat přímo v reálném prostředí operačního sálu. Samotné simulační centrum se na den proměnilo v zotavovací pokoj.


Simulované kritické situace na operačním sále a v prostředí zotavovacího pokoje prověřily schopnosti účastníků rychle reagovat na nenadálou situaci s nutností dynamicky stanovovat priority, důležité bylo i prověření jejich schopnosti komunikace, spolupráce i improvizace. Všechny připravené scénáře vycházely z autentických případů. Po každém procvičovaném scénáři následovaly debriefingy s lektory a kolegy z kurzu. Každý „zásah“ byl zaznamenán, a tak  bylo možné dobře zhodnotit jak medicínskou stránku, tak také  poukázat na slabiny či rezervy týmové komunikace a spolupráce.

Ohlasy i bezprostřední reakce frekventantů kurzu byly opět pozitivní. Další kurz je plánován na podzim tohoto roku.