Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a ÚVN se ve dnech 27.- 30. května 2024 opět zapojila do vzdělávání bojových mediků AČR, a to formou simulační medicíny s důrazem na imitaci bojového prostředí. Kurzu se účastnila směsice zdravotníků převážně z pozemních a speciálních sil AČR.

Po nutném seznámení účastníků s principy a cíli simulační medicíny následovala „polní fáze“ kurzu. Účastníci v polních podmínkách v opuštěném areálu farmy 20 km od Prahy musí v časové tísni připravit praporní obvaziště a začít okamžitě přijímat kriticky nemocné pacienty. To vše pod taktickým námětem. Neustále hrozí nutnost přesunu veškerého materiálu a ošetřovaných pacientů na bezpečnější místo, nebo taktická situace neumožňuje odsun raněných a ti poté zůstávají v péči zdravotníku po několik hodin, a to nepřetržitě i v průběhu noci. Kurz je již tradičně zakončen nácvikem ošetření během hromadného postižení osob.

Tato koncepce se nám, stejně jako účastníkům dle evaluačních dotazníků, jeví jako velmi zdařilá a v budoucnosti bychom rádi omezili čas strávený v „bezpečí ÚVN“ na úkor více času v „poli“.