Garant: doc. MUDr. Jan Bláha, Ph.D., MHA, doc. MUDr. Roman Zazula, Ph.D.

Povinný předmět pro studenty 5. ročníku všeobecného lékařství 1. LF UK. Teoretická a praktická výuka je zaměřena na principy základní a rozšířené resuscitace u dospělých i dětí, základy perioperační a intenzivní péče, monitoraci, výuku technik celkové a regionální anestezie, a management akutní a chronické bolesti. Během stáží na KARIM ÚVN Praha se postupně seznámíte s péčí na lůžkovém oddělení našich jednotek intenzivní péče, operačních sálech a na oddělení Emergency (urgentního příjmu).

Těžiště výuky „emergency“ u nás probíhá v Simulačním centrum KARIM. Zde budete seznámeni s jednotlivými praktickými úkony každodenně prováděnými na oddělení urgentního příjmu (kanylace žilního i centrálního žilního řečiště, kanylace arterie, alternativní přístupy do cévního systému – intraoseální aplikace, airway management, práce s AED i defibrilátorem, použití pomůcek k fixaci zlomenin atd…). Po splnění nezbytných „skill stationů“ budete získané praktické znalosti moci využít v klinické situaci na jednom z našich „pacientů“ (používáme celotělové hi-tech simulátory ResusciAnne a SimMan3G). Studenti absolvují navíc dvě simulace kritického stavu pacienta (polytrauma a scénář s interní problematikou) a to jednou v aktivní a jednou v pasivní roli.

Podmínkou získání zápočtu je minimální docházka 80%.

 

Pokyny pro studenty:

Sraz studentů 5. ročníku je v 8.00 v učebně č. 112, 1. patro, pavilon F1, ÚVN, U vojenské nemocnice 1200, Praha 6. Učebna bude otevřená od 07.45 hod. Podrobnosti ohledně očkovacích certifikátů případně PCR testů podle aktuální pandemické situace vám pošleme mailem před začátkem stáže. Prostudujte si studijní materiály (doporučení, guidelines). Rozvrh a seznam zkouškových otázek je ke stažení níže.

 

Ke stažení:

document Rozvrh - anesteziologie a neodkladná medicína 2023 (16 KB)

pdf Zkušební otázky - anesteziologie a neodkladná medicína (105 KB)