Od počátku srpna slouží v ÚVN k transportu pacientů v neodkladné péči nové sanitní vozidlo.

„Je to naše top sanita. Skříňová nástavba této sanity je postavena na podvozku vozidla VW Crafter. Jedná se o první takovouto nástavbu v České republice. Sanitní zástavba je vybavena nejmodernějšími přístroji ve své kategorii. Nástavba je dále vybavena filtrační klimatizací, takže vozidlo může fungovat také jako infekční vozidlo. Ambulantní prostor je plně klimatizován a doplněn vytápěním, které není závislé na chodu motoru vozidla,“ přibližuje Radek Šmída, vedoucí autodopravy ÚVN. Nástavba této sanity plně splňuje kritéria sanitních vozidel kategorie C, což znamená, že může fungovat jako mobilní jednotka intenzivní péče.

Podvozek vozidla je vybaven nejsilnějším motorem v této kategorii a je doplněný automatickou převodovkou, jejíž výhoda spočívá v zvýšení bezpečnosti řízení vozidla. Řidič se nemusí starat o řazení, vozidlo se postará o tuto činnost samo. Řidič se tak může plně věnovat řízení v náročné situaci, jako je jízda se zapnutou signalizací práva přednosti v jízdě. Další výhoda spočívá v delší životnosti pohonné jednotky.

Vozidlo je dále vybaveno pohonem všech čtyřech kol, kdy zejména v zimních měsících tento pohon zaručuje větší průjezdnost a zároveň vetší bezpečnost jízdy. Kabina řidiče je též vybavena nejmodernějšími ovládacími prvky, doplněna navigačním a kamerovým systémem. Vozidlo je hlídáno GPS modulem.

Barevné provedení vozidla splňuje nejmodernější kritéria bezpečnosti jak v denním, tak i v nočním provozu. Všechny polepy jsou provedeny reflexními fóliemi.

Přestavbu na sanitní vozidlo provedla firma FD servis sídlící v obci Kuří nedaleko Říčan u Prahy, která je špičkou ve svém oboru nejen v ČR, ale i v Evropě.

Dopravní oddělení ÚVN disponuje celkem 13 sanitními vozidly, z toho je jedna PPNP, dále 9 osobními vozy a 2 speciálními vozy pro transfuzní službu. Za rok 2020 bylo přepraveno 11 500 pacientů, z toho v režimu PPNP 211, celkově bylo najeto 270 000 km, z nich 19 000 km v režimu PPNP.