Ústřední vojenská nemocnice se v červenci stala jako jediná v Česku členem tzv. „Zlatého fóra“ v rámci Mezinárodní sítě nemocnic podporujících zdraví a Mezinárodní sítě nekuřáckých nemocnic (GNTH). V lednu 2024 prošla auditem provedeným Ministerstvem zdravotnictví ČR a byla doporučena k dalšímu posouzení mezinárodní komisi GNTH. Dlouholetá snaha managementu nemocnice zaměřená na podporu zdraví a prevenci kouření pak vyústila v získání „zlaté medaile“. ÚVN se tak zařadila do společnosti vyspělých nemocnic z celého světa, které se snaží snižovat negativní dopady kouření nejen na své pacienty, ale i zdravotníky a širokou veřejnost.

„Za mě je to úspěch obrovský. Věřím, že budeme motivací pro ostatní členy národní sítě nekuřáckých nemocnic a že nebudeme dlouho v této snaze osamocení. Ale to ukáže čas. Děkuji všem kolegům, kteří se na tomto úspěchu podíleli,“ říká náměstkyně ředitele pro nelékařské zdravotnické profese a řízení kvality zdravotní péče Lenka Gutová.

ÚVN v rámci naplňování standardů nekuřáckých nemocnic zavedla celou řadu opatření zaměřených na prevenci kouření a podporu nekuřáctví. A to jak pro pacienty, zaměstnance, tak i širokou veřejnost. Běžnou součástí vstupních lékařských a ošetřovatelských vyšetření je otázka, zda je pacient aktivním nebo pasivním kuřákem a případné doporučení specializovaných služeb. 

V ÚVN například vzniklo Centrum pro závislé na tabáku určené pacientům i zaměstnancům. V rámci služeb poskytovaných tímto centrem nabízíme podpůrné programy pro zájemce, kteří se rozhodli s kouřením přestat. Koná se také řada osvětových akcí pro laickou veřejnost a přetrvává dlouhodobá snaha o minimalizaci kouření uvnitř areálu ÚVN. „Téma kouření či nekouření je téma ve společnosti výbušné a nenechává v klidu kuřáky ani nekuřáky. Zdravotníky nevyjímaje. Kde jinde, než na poli prevence mohou zdravotníci pomoci podpořit zdraví pacientů,“ doplňuje Lenka Gutová.

Součástí programu je v ÚVN také nekuřácké psychiatrické oddělení, které se stalo prvním a jediným nekuřáckým psychiatrickým oddělením v ČR. Zkušenosti se zavedením nekuřácké politiky na tomto oddělení byly opakovaně publikovány v odborných časopisech.

  pdf Certifikát (83 KB)