Pacientům Urologického oddělení Ústřední vojenské nemocnice – Vojenské fakultní nemocnice Praha je od konce srpna k dispozici pokoj vybavený speciálním systémem osvětlení Philips HealWell. Toto unikátní řešení příznivě podporuje léčebný proces. Využívá pozitivní účinky světla a vytváří příjemnou atmosféru, která zlepšuje pacientovu psychickou pohodu.


Pozitivní vliv tohoto moderního systému potvrdila i odborná studie Maastricht University Medical Centre (MUMC) v Nizozemí. Devět měsíců trvající analýza účinků řešení HealWell byla provedena se 171 pacienty oddělení kardiologie MUMC ve spolupráci s Clinical Trial Center Maastricht. Studie prokázala statisticky významné zlepšení délky spánku pacientů a zkrácení času potřebného k usínání, navíc ukázala i statisticky významný nárůst spokojenosti pacientů. Také personál nemocnice, který byl do studie zapojen, ohodnotil osvětlení pokoje vybavené novým unikátním systémem ve srovnání s běžným lépe, pokud jde o spokojenost, praktičnost a atmosféru.

„Dosavadní prezentované výsledky ukazují, že tento systém osvětlení napomůže k vytvoření lepší psychické kondice pacienta, což se může pozitivně odrazit v samotném procesu uzdravování,“ uvedl MUDr. Ivan Jeřábek, náměstek pro léčebně preventivní péči ÚVN.

Primář Urologického oddělení ÚVN MUDr. Jiří Kočárek shrnuje první zkušenosti: „Několik našich pacientů již mělo možnost pobývat v  tomto novém prostředí. Příjemná světelná atmosféra jim napomohla ke zklidnění před operací i k hladkému pooperačnímu průběhu po rozsáhlých robotických výkonech. Jejich hodnocení léčebného pobytu na našem oddělení bylo velice dobré.“

„Blahodárné účinky denního světla jsou známé. Proto se společnost Philips rozhodla vytvořit speciální systém, osvětlení pro nemocniční pokoje, kterou mohou jako první v České republice vyzkoušet v pražské ÚVN. HealWell simuluje denní světelný cyklus, a tím pozitivně ovlivňuje tvorbu hormonů kortizol a melatonin, které mají na zdraví člověka podstatný vliv,“ vysvětluje Boris Zupančič, marketingový manažer společnosti Philips.

Existující vědecké výzkumy ukázaly, že vysoká intenzita světla během dne pomáhá regulovat lidské biologické hodiny a rytmus spánku a bdělosti. Philips HealWell simuluje přirozené denní světlo a pozitivně tak ovlivňuje spánek pacientů a zlepšuje jejich léčebné prostředí. Během dne postupně vytváří různé úrovně osvětlení simulující slunečný den. Tento systém zahrnuje i doplňkové osvětlení pro dotváření příjemného prostředí, které si pacient sám ovládá. Samozřejmostí je kvalitní pracovní světlo pro personál nemocnice určené pro chvíle kontroly nebo akutního zásahu v pacientově pokoji.

ÚVN je prvním zdravotnickým zařízením v České republice, kde byla tato speciální systém osvětlení instalován. Od výrobce, Royal Philips Electronics (link www.philips.com/newscenter), ji ÚVN obdržela darem. Velmi pozitivní zkušenosti se systémem HealWell již mají některá významná evropská zdravotnická zařízení, jako například The German Heart Center Berlin nebo Bradford Teaching Hospitals.

Jitka Zinke, tisková mluvčí ÚVN

Kontakty


Philips:
Dagmar Zweschperová              
Marcom Manager CZ, HU, SR           
Philips Lighting                   
T: 778 434 170                   
E: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.       


Ondřej Micka   
Account Director
EMC Public Relations
T: 251 091 211
E: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.