Zdravotníci OHKT ÚVN zaregistrovali v úterý 6. června 2017 padesát zaměstnanců jedné pardubické firmy do databáze dárců kostní dřeně.

V úterý 6. června 2017 se vypravil tým OHKT do jedné pardubické firmy, jejíž zaměstnanci se rozhodli hromadně rozšířit základnu registrovaných dárců kostní dřeně, a tím zvýšit šanci na záchranu života nemocným, pro které nalezení vhodného dárce kostní dřeně znamená šanci na život.

„Všechno vlastně vzniklo tak, že jsem si před nějakým časem přečetla na internetu článek o rodině, kde těžká nemoc postihla maminku od rodiny a jedinou šancí pro ni bylo najít vhodného dárce a transplantace kostní dřeně. Sama jsem se nedávno také stala matkou, a tak mě příběh oslovil a rozhodla jsem se pro vstup do registru,“ popisuje organizátorka akce paní Veronika Nevolová. „Před nástupem na mateřskou dovolenou jsem pracovala v naší společnosti jako personalista, a tak jsem věděla, že v naší pobočce v Pardubicích pracují zhruba 4 tisíce zaměstnanců, z nichž značnou část tvoří mladí lidé. Napadlo mě je oslovit. Seznámila jsem se s Pavlínou Černohorskou, která měla v podstatě stejný nápad i potřebné nadšení pro věc, a tak jsme na přípravě akce začaly ustavičně pracovat, abychom zajistily vše potřebné. I díky velké podpoře generálního ředitele pana Allana Keowna byla dárcovská akce velmi úspěšná. Zaregistrovalo se celkem 50 zaměstnanců, přičemž 18 zaměstnancům nad 35 let poplatek pro zapsání do registru uhradil zaměstnavatel. Nevím, jestli někdo z našich nově zaregistrovaných dárců pomůže právě té paní, ale pevně věřím, že se mezi námi může najít vhodný dárce, který pomůže zachránit život.  A o to nám všem jde,“ říká Veronika Nevolová, která poděkovala účastníkům akce, spolupořadatelům a především skvělé práci týmu paní doktorky Kořánové z OHKT Ústřední vojenské nemocnice.

„Ideální je, když zájemci o zapsání do českého registru dárců kostní dřeně přijdou k nám do ÚVN. Po dohodě vhodného termínu se mohou dostavit i ve větších skupinách,“ uvádí lékařka OHKT MUDr. Michaela Kořánová a pokračuje: „V tomto případě jsme udělali výjimku. Vyjeli jsme k registraci přímo do podniku, který nás prostřednictvím českého registru dárců kostní dřeně, s nímž dlouhodobě ÚVN spolupracuje, oslovil. K tomu, aby bylo možné výjezd uskutečnit, ale museli na místě splňovat mnoho požadavků, například museli mít k dispozici místo uzpůsobené k odběru a schválené hygienou. Díky nadšení a úsilí lidí z podniku se podařilo vše potřebné zajistit,“ vysvětluje M. Kořánová z OHKT ÚVN.

 

Veškeré informace potřebné ke vstupu do registru dárců kostní dřeně jsou k dispozici

https://www.kostnidren.cz/

 

Od roku 1992 do roku 2016 vstoupilo do registru dárců kostní dřeně 69 101 dárce. Bylo zprostředkováno 421 odběrů pro české pacienty a 195 odběrů pro zahraniční pacienty. Registr také zprostředkoval dovoz 796 odběrů krvetvorných buněk pro české pacienty ze zahraničí.