Vedení Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze se ujal Václav Masopust na začátku července. Jako jeden z hlavních cílů si předsevzal vrátit zařízení „vojenského ducha“, který se prý za éry minulého ředitele Miroslava Zavorala vytratil. V rozhovoru pro Novinky hovořil i o tom, že chce vybudovat nové traumacentrum a dostat lékaře ven, aby se zdokonalili v tzv. bojové medicíně. Kvůli rozhýbání nemocnice přistoupil i k řadě personálních změn na vedoucích postech.

Prakticky hned po svém nástupu jste odvolal několik náměstků, což někteří nesli dle médií s nelibostí. Je to otázka důvěry, nebo za vaším rozhodnutím bylo nějaké jejich pochybení?

Potřebuji v daném okamžiku odborníky, čímž neříkám, že nejsou, ale každý ředitel potřebuje svoji krevní skupinu. Parametry výběrového řízení byly nastavené, aby to byli lidi s nějakou historií a měli zkušenosti se spoluprací s ministerstvem obrany či zahraničím. Musíme vytvořit spolupráci s některými nemocnicemi, abychom mohli lépe školit vojenské zdravotníky. Nabírali jsme zkušenosti v Afghánistánu a všichni si je neseme dodnes. A pokud nejste přímo v tom konfliktu nebo v oblasti, kde něco probíhá, nemáte představu, co je a není potřeba.

Chtěl jsem si prostě vytvořit tým a využít toho, že jsou prázdniny. Ono se zdá, že je to hrozně rychlé, ale my nemáme čas. Potřebuji, aby se během jednoho měsíce seznámili se vším, co tady je, a od září jsme do toho natvrdo skočili.

Cítím z vašich slov, že jste v předchozí vedení nemocnice neměl důvěru. Je to tak?

Ano. Úkolů je hrozně moc a ti lidé už neměli objektivní pohled na provoz a nový člověk přinese vždy nějaké nové nápady. Jak je znám, neměl jsem pocit, že by šli směrem, který já potřebuji, a je nutné, aby věřili tomu, co chci dělat. Potřebuji lidi, kteří umí spolupracovat se všemi organizacemi a jsou schopni pracovat rychleji. Budou muset pracovat víc než na sto procent. Jde o zrychlení procesů. Opravdu nemáme čas. Lidé tu jsou už tak pod velkým psychickým tlakem a já nemůžu přicházet o nelékařský zdravotní personál, musím jim tu udělat hezké a příjemné prostředí.

 

Celý článek