Na podporu dárcovství krve již po několik let úspěšně pořádá Český rozhlas projekt Daruj krev s Českým rozhlasem. Významně se na něm každoročně podílí i Ústřední vojenská nemocnice. Letos se Oddělení hematologie a krevní transfuze ÚVN stalo jedním z odborných garantů tohoto projektu zaměřeného na podporu bezplatného dárcovství krve a získávání prvodárců.


„My máme širokou dárcovskou základnu, takže poptávku nemocnice pokrýváme, případně můžeme nabídnout i pomoc dalším nemocnicím. Přesto každopádně nové dárce vítáme, uvedl primář oddělení Miloš Bohoněk. „S každým novým dárcem přichází naděje na záchranu života.“

Daruj krev s Českým rozhlasem
darujkrev.rozhlas.cz


Kampaň Daruj krev  s Českým rozhlasem je v plném proudu a jsou v ní zapojeny také tváře kampaně. Ve středu 25. června se vypravili zaměstnanci Českého rozhlasu do Ústřední vojenské nemocnice v Praze, aby zde darovali krev.
Nutné úvodní vyšetření v podobě vyplnění vstupního formuláře, rozboru krve a posouzení zdravotního stavu lékařem absolvovali bez problémů. Následoval samotný odběr krve.
„Odběr není bolestivý“, potvrzuje Anna Eliášová, pracovnice podatelny. Ta darovala krev již počtvrté. „Samotný proces odběru krve netrvá déle než 20 minut. Pocit zachráněného života za to jistě stojí.“

VZP pro dárce
Letos projekt významně podpořila i Všeobecná zdravotní pojišťovna. V termínech 17., 19., 24. a 26. června a 1. a 3. července měla VZP na Oddělení hematologie a krevní transfuze ÚVN stánek, u kterého dárci po předložení kartičky dárce a kódu vygenerovaného při registraci dostanou malý dárek. Noví dárci mohou od VZP získat v UVN drobnou pozornost a zapojit se do soutěže ještě 8. a 10. července.
Více o podpoře dárců na www.vzp.cz.

Dárcovství v ÚVN
Ročně se v ÚVN uskuteční na 15 tisíc odběrů. Je zde Strategická krevní banka kryokonzervovaných erytrocytů a trombocytů pro armádní i civilní použití a banka vzácných erytrocytů. ÚVN má také odběrná střediska v Lounech a v Jilemnici.