Počet pacientů s poruchami srdečního rytmu narůstá. Katetrizační ablace je léčebná metoda, která umožňuje vyléčit celou řadu poruch srdečního rytmu pomocí katetrů zavedených do srdce cévami. V České republice existuje 17 center, v nichž se provádí katetrizační ablace u dospělých. V úterý 13. ledna 2015 se Ústřední vojenská nemocnice – Vojenská fakultní nemocnice Praha zařadila k pracovištím, kde se takové specializované výkony provádějí.  video


Historicky první katetrizační ablaci uskutečněnou v ÚVN provedl na arytmologické jednotce ÚVN přednosta Kliniky kardiologie IKEM profesor Kautzner. Ukončil tak první fázi společného projektu ÚVN a IKEMu, který je zaměřen na vzájemnou spolupráci v oblasti arytmologie.

Ředitelé ÚVN a IKEM v úvodu ocenili kvalitu i výjimečnost spolupráce, která je pro obě prestižní zdravotnická zařízení vzájemně přínosná.

„Dnes byla završena jedna etapa spolupráce ÚVN a IKEM v oboru arytmologie. Projekt, na němž jsme s profesorem Kautznerem spolupracovali několik let, předpokládal kvalitní technické vybavení a vyškolený personál. Odborný výcvik a vedení poskytuje našim zdravotníkům IKEM, v ÚVN jsme vybudovali špičkově vybavený arytmologický sál umožňující provádět složitá elektrofyziologická vyšetření i léčbu srdečních arytmií. Naše pracoviště tak splňuje předpoklady k zabezpečení kvalitní péče o pacienty se srdečními arytmiemi,“ ocenil spolupráci ředitel ÚVN profesor Miroslav Zavoral.

„Považuji spolupráci ÚVN a IKEM, konkrétně v oboru kardiologie, za logickou a strategicky správnou. Vzájemná pomoc specialistů, kteří jsou špičkami ve svém oboru, si zaslouží podporu, protože v konečném důsledku přináší zefektivnění a zkvalitnění léčby a péče o pacienty,“ uvedl náměstek ministra obrany pro řízení sekce průmyslové spolupráce a řízení organizací ministerstva obrany Ing. Tomáš Kuchta, který s dalšími hosty sledoval profesora Kautznera při provedení katetrizační ablace.

„Dnešní výkon se týká pacienta, který má tzv. flutter síní – arytmii, při které krouží elektrický vzruch kolem dokola v pravé srdeční síni. Cílem výkonu je přerušit můstek tkáně, který má v průměru 3-4 centimetry a přerušit tak tento okruh. Postupným vytvořením drobných spálenin tkáně, které na sebe navazují, přehradíme cestu elektrickému vzruchu, aby se nemohla arytmie opakovat. Úspěšnost katetrizačních ablací u takovýchto případů, kde je srdce pacienta jinak zdravé a kde je hlavním problémem arytmie, je 98 až 100 procentní. Je to vlastně léčebný výkon, kdy arytmii pacienta ablací kompletně vyléčíme,“ popsal stručně profesor Kautzner  zákrok a doplnil: „Výhodou projektu, který dnes přechází do další fáze, je, že pacient nemusí být překládán na jiné odborné pracoviště. Arytmologie ÚVN dokáže dělat běžné výkony na velmi dobré úrovni. V IKEMu se budeme moci věnovat výkonům v oblasti kardiochirurgie, srdečního selhání; v oblasti arytmologie pak těm nejsložitějším případům.“ 

Ročně je v celé ČR prováděno více jak 5000 ablací. Počtem 500 výkonů na 1 milion obyvatel a širokým spektrem výkonů se Česká republika řadí mezi nejvyspělejší evropské státy.









{flv}ablace_uvn{/flv}