Od dubna je v Ústřední vojenské nemocnici v pavilonu B denně od 8 do 17 hodin k dispozici nová nemocniční kaple Milosrdného Samaritána. Kaple má sloužit pacientům, návštěvníkům ÚVN i personálu všeho vyznání  jako místo klidu, rozjímání i konání čtvrtečních  bohoslužeb i významných akcí.


Ze slavnostního otevření

Slavnostní akt uvedl ředitel ÚVN profesor Miroslav Zavoral: „Naší snahou je poskytovat špičkovou léčbu i péči a také vytvářet v naší nemocnici příjemné prostředí. Věřím, že se náš záměr daří naplňovat a že se kaple stane duchovním centrem, které důstojně poslouží pacientům, jejich blízkým, zaměstnancům nemocnice a také klientům Domova pro válečné veterány, kteří zde prožívají podzim svých životů.“

Náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta připomněl příběh o Milosrdném Samaritánovi, podle nějž je kaple pojmenována, a zdůraznil význam milosrdenství a pomoci bližnímu.  „Vojenská medicína umí zachraňovat a vracet životy i tam, kde samotná naděje se bojí žít. Umí uchovávat a pěstovat kvalitu, jejíž skutečnou cenu si neuvědomujeme, dokud ji neztratíme. Obětavost je vzácné koření, všude neroste. Vyžaduje trvalé a záměrné úsilí. Vážím si všech, kteří to vědí, děkuji těm, kteří to dokážou. Nezbývá, než si přát, aby kaple Milosrdného Samaritána byla připravena stát se klidným a bezpečným útočištěm v našem uspěchaném čase; aby nám alespoň občas připomněla, že svět není pouze slzavým údolím, ale také pramenem dobrých zpráv. Jednou z nich je otevření a požehnání této kaple.“

Následoval ekumenický obřad, v jehož průběhu pronesl kázání plk. Mgr. Pavel Ruml. Neopomněl připomenout historii a tradici duchovní služby v ÚVN a poděkovat všem, kdo zde v duchovní oblasti pracovali i těm, kdo se zasadili a podíleli na vzniku nové kaple.
„Touto kaplí Ústřední vojenská nemocnice nesděluje, že se stala církevní nemocnicí, že všichni, kdo sem přijdou, se musí okamžitě dát na modlení, nebo ještě v tom horším případě, že už jim nic jiného než modlení nezbývá. Kaple ani nesděluje, že všechen personál jsou křesťané a že s pacienty bude zacházeno výlučně křesťansky. Tato přenádherná kaple sděluje, že ÚVN zůstává i nadále věrna své pověsti špičkového akreditovaného zdravotnického zařízení a že proto, a právě proto, zde pracují lidé, kteří vědí, že zde pracují pro lidi a že každý tu má svoji velikou důstojnost. A také sděluje, že zde nepracují pouze roboti, které zajímá jen to, u jaké pojišťovny je kdo pojištěn, ale naopak, že tady pracující jsou vedeni zásadou bonum aegroti suprema lex, nejvyšší zákon zde platící je dobro pacienta.“

Kapli požehnali kardinál Dominik Duka a předseda ekumenické rady církví Daniel Fajfr, aby byla místem naděje, klidu ve chvílích nejistoty a úzkosti, aby to bylo místo, kde lze projevit radost a vděčnost, aby zde nemocní nacházeli povzbuzení a novou naději, aby se zde posilovala ochota lékařů a zdravotníků pomáhat svým bližním a prohlubovala se jejich otevřenost pro každého člověka, aby kaple vedla všechny, kdo sem budou přicházet v dobrém a v pravdě, darovala jim svůj pokoj, upevňovala v nich jejich vzájemné vztahy a pomáhala jim, aby statečně přemáhali své bolesti, nemoci a všechny životní útrapy.


Duchovní služba má v ÚVN pevně zakotvenou tradici. První kaple byla v počátcích nemocnice v pavilonu gynekologie a porodnice, protože zde byly křtěny děti. Posléze byla kaple zrušena a až 90. letech byla opět zřízena, ale stranou veškerého dění.
Vzhledem k tomu, že je ÚVN vojenskou nemocnicí, poskytují a zprostředkovávají zde duchovní službu vojenští kaplani. V novodobé historii byl prvním z nich od počátku roku 2006 Pavel Ruml, který působí jako vojenský kaplan AČR již od roku 1999. V roce 2013 ho vystřídal současný kaplan ÚVN mjr.Mgr.Jan Blažek. Oba jsou evangeličtí faráři, na vyžádání zprostředkují návštěvu duchovních jiných církví.

V počátcích nebyl o duchovní službu příliš zájem, postupně si přítomnost kaplana ale žádalo stále více pacientů, ale i zaměstnanců nemocnice, kteří oceňují zejména přítomnost, dar naslouchání, vnímavost, někteří nemocní si vyžádají i čtení z Písma. V roce 2014 bylo kaplanem vykonáno na 800 návštěv, každý čtvrtek byla zajištěna katolická bohoslužba. Katolický kněz je vyžádán k vysluhování svátosti zhruba 10krát do měsíce. Letos již uskutečnil kaplan ÚVN na 300 návštěv. O možnosti využití duchovní služby je pacient informován zpravidla při vstupním pohovoru s ošetřovatelským personálem a je jen na jeho vůli, zda si duchovní službu vyžádá.

Kaple s bezbariérovým přístupem je umístěna v přízemí pavilonu B, byla postavena na základě návrhu autorů Ing. Arch Ivana Vavříka a Ing. arch. Matyáše Roitha. Nese název Milosrdného Samaritána, který je symbolem služby lidem v nouzi a potřebě. Samotná rekonstrukce prostor nové kaple trvala necelé čtyři měsíce.