ÚVN prezentovala na mezinárodní konferenci HPH na Yaleově univerzitě v americkém Conecticatu své projekty na podporuí zdraví

Ve dnech 8 – 10. 6. 2016 se konala 23. mezinárodní konference HPH určená zejména zástupcům nemocnic zapojených do sítě nemocnic podporujících zdraví. Konference se konala na prestižní Yaleově univerzitě v New Havenu a organizátorům se podařilo přilákat více než 500 delegátů z 32 zemí světa, kteří vzájemně sdíleli zkušenosti s podporou zdraví u svých pacientů a zaměstnanců.


S podporou MZČR se konference zúčastnili také zástupci ÚVN. V rámci společného sympozia s kolegy z Japonska, Tchajvanu a Dánska prezentovali své zkušenosti s podporou zdraví v ÚVN a také vystavovali poster shrnující aktivity určené zaměstnancům. Účastníci konference měli také možnost navštívit místní nemocnice a seznámit se s organizací zdravotní péče.

ÚVN se do sítě HPH (Health Promoting Hospitals) zapojila v roce 2012 a od té doby byla zorganizována celá řada nejrůznějších aktivit a projektů. Každoročně jsou v nemocnici pro veřejnost organizovány dny na podporu zdraví. V červnu Den zdravé nemocnice navštívilo více než 900 lidí. Také počet zaměstnanců ÚVN zapojených do aktivit podporujících zdraví se kontinuálně zvyšuje viz. tabulka.

 201320142015
Počet zaměstnanců zapojených do aktivit podporujících zdraví.0138249


Managementy nemocnic podporujících zdraví se hlásí k myšlence, že nemocnice by neměly být pouze místem, kde probíhá diagnostika a léčba, ale také místem, které se orientuje na prevenci a osvětu nejen pacientů, ale také svých zaměstnanců a veřejnosti. S touto myšlenkou se naše nemocnice jednoznačně ztotožňuje a vytváříme stále více aktivit, které přispívají k dobré fyzické, ale i psychické kondici našich zaměstnanců. Některé aktivity, jako například Do práce na kole a pěšky, Hvězdný běh nebo Jóga smíchu, už si vytvořily svou tradici a letos zaznamenáváme stoprocentní nárůst účastníků,“ shrnuje Lenka Gutová, náměstkyně pro nelékařské zdravotní profese a řízení kvality zdravotní péče ÚVN.