Od počátku února 2021 má Centrum duševního zdraví (CDZ) pro Prahu 6 nové sídlo. Nyní je umístěno v běžné zástavbě, na velmi dobře dostupné adrese Nad Alejí 1881/9 na Praze 6. V pondělí 12. dubna CDZ pro Prahu 6, které společně provozují Fokus Praha a Ústřední vojenská nemocnice – Vojenská fakultní nemocnice Praha, navštívil ředitel ÚVN profesor Miroslav Zavoral.

 „Centrum duševního zdraví poskytuje zdravotně-sociální služby klientům se zkušeností s duševním onemocněním. Prostředí hraje pro psychiku klientů důležitou roli a skutečně mě těší, že se podařilo pro toto Centrum které provozuje ÚVN společně s Fokusem, zajistit vhodné prostory pro psychiatrické služby, sociální rehabilitaci, sociální poradenství, psychoterapie či psychoedukace,“ uvedl profesor Zavoral. „Kvalitní zázemí je nezbytné také pro tým profesionálů, kteří v CDZ působí,“ doplnil.

Posláním CDZ je rozvíjet dovednosti klientů, posilovat jejich kompetence a samostatnost při řešení životních situací, přispívat ke stabilizaci jejich zdravotního stavu a tím napomáhat ke zlepšení kvality jejich života.

Klientům se věnuje tým složený z odborníků různých profesí: lékařů, klinických psychologů, všeobecných a psychiatrických sester, sociálních pracovníků, peer konzultanta a pracovního konzultanta. Tento specializovaný multidisciplinární tým CDZ poskytuje podporu lidem se závažným duševním onemocněním především v jejich přirozeném prostředí.

Služba je určena klientům starším 18 let bydlícím v regionu městské části Praha 6, kteří jsou ohroženi nebo trpí závažným duševním onemocněním. Ke každému klientovi je uplatňován individuální přístup a je mu poskytována dlouhodobá a komplexní podpora.

CDZ poskytuje služby mobilní, krizové, psychiatrické, klinického psychologa, psychiatrické, psychoterapeutické a také podporu svépomocných aktivit. Za dobu působení poskytlo CDZ pro Prahu 6 služby více než 220 klientům a své kapacity dále postupně navyšuje.

Služby CDZ jsou bezplatné. Projekt CDZ byl původně financován z Evropských strukturálních fondů, od říjnu 2020 skončila tato finanční podpora projektu a veškeré služby jsou nyní hrazeny z veřejného zdravotního pojištění a z dotace MPSV.

CDZ pro Prahu 6 je jedním ze 30 center duševního zdraví, která v posledních třech letech v ČR vznikla v rámci reformy psychiatrické péče. Jejich počet by se měl postupně navyšovat tak, aby v každém regionu se 100 000 obyvateli bylo klientům centrum s takovýmto spektrem služeb k dispozici.

 

Více na

 https://www.uvn.cz/cs/centrum-dusevniho-zdravi-pro-prahu-6