Již od roku 2009 je datum 5. května připomínáno jako Světový den hygieny rukou. K této příležitosti se v nemocnici stalo dobrým zvykem pořádat osvětové akce, které jsou jak pro zdravotníky, tak pro pacienty a další návštěvníky nemocnice příležitostí osvojit si a praktickým tréninkem posílit správné postupy hygieny rukou.

I v letošním roce pokračuje v důsledku pandemie COVID-19 změna v přístupu k organizaci této preventivní aktivity. Nebudou žádné zvláštní osvětové akce cílené na světový den hygieny – pokračujeme v účinných opatřeních v rámci zvládání epidemické situace.

K hygieně rukou však přibylo jedno velmi podstatné a zásadní opatření, a to je očkování proti COVID-19. 3. 5. 2021 byla úspěšně zahájena vakcinace veřejnosti v Národním očkovacím centru v O2 universum.

 

Světová zdravotnická organizace (dále WHO) připravila pro letošní Světový den hygieny rukou slogan „Seconds Save lives – Clean Your Hands“ – ve volném  překladu „Sekundy zachraňují životy – nezapomínejme na hygienu rukou“.

Pro zajištění bezpečného procesu vakcinace proti COVID-19 je důležité provádět hygienu rukou před každou aplikací vakcíny, což odpovídá indikaci před kontaktem s pacientem. Dezinfekční prostředek musí být ve vakcinačním centru k dispozici nejen personálu, ale i klientům. Zdravotnický personál musí používat rukavice během poskytování péče klientům v případě, že nemá intaktní pokožku (otevřené kožní léze) rukou nebo nelze vyloučit kožní infekt u klienta.

 

Pro očkování připravila WHO slogan „VACCINATORS: Clean your hands with every vaccine“. Z tohoto přístupu vychází i výše popsaný postup, který je zaveden v našich vakcinačních centrech.

WHO připravila video „WHO World Hand Hygiene Day 2021: Calls to action for vaccinators“, kde důležitost provádění hygieny rukou před každou aplikací vakcíny zdůrazňuje ředitelka WHO Dr. Zsuzsanna Jakab (WHO Deputy Director General) a světový expert pro oblast hygieny profesor Didier Pittet (University Hospital of Geneva).

Odkaz https://www.youtube.com/watch?v=ZTif_PSpeSs

 

 

Apelujeme na všechny, kteří ještě nejsou očkovaní. Připojte se i Vy a doplňte očkováním časté používání dezinfekce na ruce ve správných indikacích a správnými postupy, používání respirátorů a dodržování rozestupů, důstojně oslavme letošní Světový den hygieny rukou.

 

Jménem kolektivu oddělení nemocniční hygieny, MUDr. Dana Hedlová, Ph.D.