V České republice se provádějí robotické operace se systémem daVinci již osmnáct let. Při příležitosti „plnoletosti“ tohoto sofistikovaného systému, který v rukou specialistů přináší pacientům řadu benefitů, jako je šetrnost k organismu, rychlejší rekonvalescence i návrat do běžného života, zpřístupnilo Robotické centrum ÚVN ve spolupráci s výrobcem systému nejmodernější verzi robota veřejnosti. V atriu pavilonu A Ústřední vojenské nemocnice byl systém daVinci Xi vystaven od 1. do 3. listopadu 2023. Vyzkoušet si manipulaci s robotem, dozvědět se od specialistů, jak probíhají robotické operace, seznámit se s tím, jak vypadá robotický systém, se kterým mají být operováni, tyto možnosti přitáhly pozornost několika stovek návštěvníků z řad mediků lékařských fakult, studentů zdravotních škol, pacientů i náhodných kolemjdoucích. 

„Za dva týdny mě čeká operace a byla jsem zvědavá, jak takový přístroj pracuje,“ prozradila jedna z návštěvnic. V hojném počtu se dostavili budoucí lékaři a lékařky, či zdravotní technici. Nejvíce je přilákala možnost seznámit se s reálnou podobou robotického systému, diskutovat se specialisty na robotiku i prověřit svou zručnost a schopnost ovládat robotický systém.  

Robotické centrum ÚVN bylo otevřeno 5. 11. 2005 a náleží mu řada prvenství: zde se uskutečnila první roboticky asistovaná operace pánevní lymfadenektomie v Česku i v zemích tzv. východního bloku - 9. 12. 2005. Týden na to byla provedena první robotická radikální prostatektomie, v lednu 2006 byla v ÚVN první robotická operace žlučníku, v únoru 2006 první robotická operace dělohy a v březnu 2006 první robotické operace střeva. V současnosti je Chirurgická klinika 2. LF UK a ÚVN první klinikou v zemi, která poskytuje kompletní spektrum chirurgických robotických operací na trávicím traktu a jeho žlázách – slinivka břišní, resekce jater.  První ženou v České republice, která začala operovat s asistencí robotického systému, byla uroložka MUDr. Markéta Matějková, FEBU. Bylo to v roce 2015 a od té doby roboticky operuje nádory prostaty, ledvin, píštěle močového traktu nebo provádí plastické operace ledvinné pánvičky. První ženou, která v ČR získala certifikaci pro robotickou gynekologickou operativu byla MUDr. Pavla Svobodová, Ph.D., která se od roku 2016 významně podílí na rozšíření spektra robotických operací v gynekologii – kromě operací pro zhoubné nádory se intenzivně rozvíjí operativa u pokročilé endometriózy, u sestupů rodidel a operace extrémně obézních pacientek. V roce 2023 získaly certifikaci pro robotickou chirurgickou operativu pplk. MUDr. Kateřina Vopička Menclová, Ph.D., a MUDr. Eva Koblihová, Ph.D. Jsou prvními operatérkami v české chirurgii specializujícími se na robotickou chirurgii jater, bariatrii, a nespecifické střevní záněty. 

Týmy speciálně vyškolených operatérů uskutečnily v Robotickém centru ÚVN více než 4000 urologických, 730 chirurgických a přes 350 gynekologických operací s asistencí robotického systému daVinci. V současné době poskytují nejkomplexnější spektrum péče v ČR a následují tak celosvětový trend. 

Zajímá vás, jaké výhody přinášejí robotické operace pacientům? Jaké je spektrum robotických operací v ÚVN? Více zde