Ačkoliv je slunce dobrý sluha pro naše zdraví, může být i zlý pán. Pokud se nebudeme chránit, vystavujeme se nebezpečí vzniku melanomu. Jak vzniká tento agresivní nádor, jaká je prevence a zda jsou problematičtější plochá či vystouplá znamínka, vysvětluje primář Dermatovenerologického oddělení plk. MUDr. Zdeněk Antal. 

Můžete vysvětlit, co je vlastně melanom?

Zhoubný melanom je jeden z nejagresivnějších nádorů. Svou zákeřností se řadí hned za rakovinu slinivky. Navíc se nevyhýbá ani mladým lidem ve věku 20 nebo 30 let. Na rozdíl od jiných nádorů je vidět, což nám dává šanci ho včas zachytit. Medicína neumí vyléčit melanom, který se dostane za hranici kůže a dostane se uzlin a do dalších tkání. Jediné efektivní řešení je odoperování zhoubného melanomu v jeho brzkém rozvoji na kůži. Léčba pokročilého stádia, kterou máme v současnosti k dispozici, umí jen prodloužit dobu přežití.

Stoupá počet pacientů s melanomem?

Říká se to obecně, ale musíme rozlišit, zda stoupá počet výskytu tohoto nádoru, nebo zda dokážeme díky zlepšující se diagnostice melanom lépe odhalit. Dříve se jen konstatovalo, že člověk zemřel na rakovinu, která se rozšířila do celého těla. Nyní už máme přesnější diagnostiku a zachytáváme toto onemocnění a pojmenováváme je. Takže se dá říci, že počet pacientů stoupá, ale nelze to říkat explicitně, protože ještě před nedávnem se na to nemyslelo a tyto nádory se nepojmenovávaly.

Co zapříčiňuje vznik melanomu?

Vznik melanomu zapříčiňuje ultrafialové záření. Jeden by si mohl říci, že má kůži teď zdravou, stačí tedy, že se nebude intenzivně opalovat a už nebude melanom mít. Tak to ale není.  Kůže si pamatuje. Kůže si zaznamenává všechny podněty od ultrafialového záření v minulosti. Všechny naše buňky mají opravné řetězce. Každým nadměrným oslněním se řetězce ničí. A když „opravné řetězce“ dojdou, vzniká tento typ nádoru. Sluneční paprsky jsou v rozumném množství pro náš organismus blahodárné. Jsou důležité pro syntézu vitamínu D, který hraje klíčovou roli při ukládání vápníku v kostech. Přiměřené sluneční záření přispívá ke zlepšení imunity, krevního oběhu; prospívá pacientům s lupénkou či atopickým exémem. Tam je slunce prospěšné. Ale každá mince má dvě strany. Jedna strana je prospěšnost a druhá strana je škodlivost nadměrného slunění. Paměť kůže, to pak ve vyšším věku může sečíst.

Jsou k tomuto onemocnění i genetické dispozice?

Pokud je melanom v rodině, je větší pravděpodobnost výskytu.

Existuje prevence proti melanomu, kromě toho, že bychom měli chodit na pravidelné kontroly?

Ano, bezpečné opalování. To, co je nejhorší, je spálení kůže, kdy po celodenním pobytu na slunci ležíte v posteli, kůže vám hoří, je zarudlá. To je to nejhorší, co si kůže pamatuje a může se stát. Tomu je třeba se vyhnout. Pokud se chcete opalovat, tak přirozeně, postupně. Zkrátka se vyhněte těmto extrémním situacím. Typickým příkladem je první cyklistický výlet po zimě, případně pobyt u moře na dovolené po nějakém čase, kdy nejsme připraveni a vyrazíme na prudké slunce. Mazat se krémem na opalování je třeba podle návodu u opalovacího krému. Je potřeba se mazat častěji, a také poté, co jste vylezli z vody.

 

Patří do prevence použití vitamínu A před opalování?

Je to jeden z preventivních mechanismů – užití betakarotenu.

Jakému znamínku bychom měli věnovat pozornost? Jaké jsou varovné znaky, že by znamínko mohlo být rakovinotvorné?

Rakovinotvorný projev vznikne z jediného melanocytu. Jedna jediná buňka, která se vymkne imunitní kontrole: Z té vznikají geometrickou řadou další buňky a z toho roste melanom. Melanocyty jsou rozesety po celém prostoru kůže, tam, kde máme znamínko, tam je jich hodně. Ve chvíli, kdy máte znaménko, které se vám před očima mění během několika málo týdnů, např. že je najednou jiné, vystouplé, pigment se mění – to je problém. Pokud máte znamínko, které nevypadá na pohled hezky, ale je pořád stejné, tak je lepší jej nechat zkontrolovat a případně preventivně odstranit. Ve chvíli, kdy už máte melanom, vidíte jeho znatelný vývoj v krátkém čase.

Jsou horší vystouplá znamínka nebo plochá?

Vystouplá znamínka nevadí, to jsou výchlipky kůže, kde podkladem nejsou melanocyty, ale jiné buňky. Z těch obvykle melanom nevzniká. Takže problémovější jsou plochá znamínka.

Existují nějaká netypická místa, kde se melanom může vyskytnout? Hovoří se např. o melanomu pod nehty?

První problém je, že existují melanocyty, které ztratily schopnost tvorby pigmentu a vy je nevidíte. Tudíž se tvoří nádor, u kterého nemáte podezření, že jde o melanom. Druhým problémem je netypické místo, kde nádor vzniká a kde byste ho nečekali. Atypické je umístění melanomu například na oční sítnici. Začnete mít problémy s očima, hůře se vám vidí a oční lékař tak může melanom odhalit. Dále se melanom může vyskytovat např.  v ústech, na sliznici a dlaních a ploskách. 

Jak si připomínáme Evropský den melanomu u nás v ÚVN?

Tento den sice připadá na konec května, ale preventivní programy probíhají celý květen. Takže je to spíše měsíc prevence melanomu. V rámci ÚVN spolupracujeme např. s Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady. Lidé si vyplní na webu dotazník a objednají se na den, kdy jsou naplánovány preventivní prohlídky zdarma. Vždy je o to velký zájem.  

Je toto vyšetření náročné?

Je to vyšetření dermatoskopem, je naprosto nenáročné.

Chystáte ještě nějaké další preventivní akce?

Nás kožní lékaře vždy žádají velké společnosti, zda je možné uspořádat tuto zdravotní akci pro zaměstnance. Nedávno jsme byli požádáni Policejním prezidiem ČR, kam vyrazíme v červnu.

Při prevenci stačí málo:

Opalujte se s rozumem, dostatečně ochráněni oděvem a krémem. Případné neobvyklé změny na kůži co nejdříve konzultujte s kožním lékařem.