Ve čtvrtek 13. června 2024 se konalo již třetí setkání Pacientské rady. Odborníci a pacienti tentokrát prezentovali témata z oblasti paliativní péče v ÚVN. Úvodního slova se ujala náměstkyně ředitele pro nelékařské zdravotnické profese a řízení kvality zdravotní péče Mgr. Lenka Gutová, MBA, následovala prezentace MUDr. Kateřiny Krejčí o tom, jak funguje paliativní péče v ÚVN. 

„Již po této odborné přednášce následovala velmi živá diskuze, je vidět, že téma paliativní péče je velmi citlivé a stále je kolem něj celá řada otázek. Z debaty vyplynulo, že ÚVN má paliativní péči dobře nastavenou,“ řekla koordinátorka Pacientské rady ÚVN Kateřina Křenková. 

Dále účastníci diskutovali s nemocniční ombudsmankou JUDr. Terezou Jonákovou na téma „Dříve vyslovené přání“. Jedná se o možnost občanů ČR starších 18 let, vyslovit - zaznamenat přání, jakou léčbu a péči si do budoucna přeje či ne, pokud se ocitne ve zdravotním stavu, kdy o sobě již nebude schopen rozhodovat. 

Nemocniční kaplan Mgr. Tomáš Mlýnek poté připomenul duchovní služby jako nedílnou součást nemocniční péče. 

„Napříč celým setkáním se neslo téma komunikace nejen mezi pacienty a zdravotníky, ale také komunikace s veškerým personálem v nemocnici. Je nutné, aby zaměstnanci komunikovali s pacienty vstřícně, a platí to i naopak – aby pacient přistupoval ke zdravotnickému personálu s respektem,“ shrnula setkání Kateřina Křenková a dodala: „Komunikace bude i hlavním tématem našeho příštího setkání, které pojmeme jako panelovou diskuzi.“  

Program: 

  • Paliativní péče v ÚVN, MUDr. Kateřina Krejčí, Mgr. Jana Hrachová
  • Dříve vyslovené přání, JUDr. Tereza Jonáková, Ph.D.
  • Nemocniční kaplan, mjr. ThLic. Mgr. Tomáš Mlýnek
  • Nemocniční ombudsman, JUDr. Tereza Jonáková, Ph.D.
  • Podněty od členů PR ÚVN: Komunikace mezi zdravotníky a pacienty