Ve večerních hodinách byl prezident republiky Miloš Zeman přijat do ÚVN z důvodu pozitivního výsledku testu na covid-19 a v té souvislosti s podáním monoklonálních protilátek proti covid-19. Preventivní testování je běžná praxe při přijetí do zdravotní péče v domácím prostředí, a zároveň mu byl test proveden i z důvodu kontaktu s pozitivně testovanou osobou.

Pan prezident je asymptomatický, plně očkován, včetně třetí dávky vakcíny proti covid-19. Podání monoklonálních protilátek má především preventivní účel, po aplikaci monoklonálního přípravku zůstane pacient hospitalizován z důvodu observace.

Každá návštěva prezidenta republiky byla v ÚVN prověřena dle striktně stanovených pravidel (musela doložit, zda je očkovaná, nebo testovaná PCR s negativním výsledkem max. 72 hod. starým, nebo v posledních měsících prodělala covid-19), návštěvy mohly být u pacienta max. 30 minut, přítomny mohly být maximálně dvě osoby, návštěva vždy byla poučena o povinnosti mít po dobu návštěvy nasazený respirátor, dodržovat dezinfekci rukou a pokud možno dostatečnou vzdálenost. Při návštěvách nebyl personál ÚVN přítomen.