ÚVN se zapojila do projektu Bezbariérové nemocnice i pro neslyšící. V pátek 25. července předali zástupci organizace APPN Agentura pro neslyšící, Ústřední vojenské nemocnici tablet se zavedeným bezplatným účtem, který umožní neslyšícím komunikovat se zdravotníky pomocí online tlumočníků do znakového jazyka.

„Kvalitní komunikace s pacienty je velmi důležitá. Musíme myslet i na handicapované občany, neslyšící nevyjímaje. V ÚVN máme sice několik absolventů kurzu znakové řeči, ovšem přínos projektu Bezbariérové nemocnice i pro neslyšící spatřujeme především v nabídce nové formy komunikace - tlumočení online. Vyzkoušeli jsme si, že lze prostřednictvím tabletu v několika minutách navázat kontakt s tlumočnicí do znakové řeči. Zdravotníci se budou moci domluvit s částečně slyšící nebo neslyšící osobou kdykoli bude třeba,“ ocenila náměstkyně ředitele pro nelékařské zdravotnické profese a řízení kvality zdravotní péče Lenka Gutová.

“Cílem projektu ´Bezbariérové nemocnice i pro neslyšící´ je usnadnit lékařům komunikaci s neslyšícími. Díky České televizi, která pro nás uspořádala jeden ze svých Adventních koncertů, jsme mohli zakoupit více než 100 tabletů a darovat je do vybraných nemocnic. Lékaři si novou službu moc pochvalují. S našimi tlumočníky se mohou spojit přes webkameru prakticky nonstop. Ještě jednou děkujeme divákům České televize, kteří sbírku podpořili,” uvedla Marie Horáková, ředitelka neziskové organizace APPN – Agentura pro neslyšící.

O projektu Bezbariérové nemocnice i pro neslyšící

APPN Pomáháme neslyšícím vyjít z izolace