Agentura pro zdravotnický výzkum (AZV) slavnostně zahájila za přítomnosti nejvýznamnějších osobností z oblasti zdravotnického výzkumu a vědy činnost ve středu 27. srpna 2014.

Přítomné přivítal prof. Miroslav Zavoral, ředitel Ústřední vojenské nemocnice – Vojenské fakultní nemocnice: „Považuji za čest, že zahájení činnosti Agentury pro zdravotnický výzkum se koná na půdě Ústřední vojenské nemocnice. Agentuře přeji, aby se jí co nejlépe dařilo integrovat podporu zdravotnického výzkumu v České republice.“

Předseda Agentury pro zdravotnický výzkum prof. Miroslav Ryska auditoriu připomněl návaznost AZV na Interní grantovou agenturu Ministerstva zdravotnictví (IGA). „Ačkoli byla pouze poradním orgánem, výrazně napomohla tomu, že došlo za posledních dvacet let k prodloužení délky, a zejména kvality života populace,“ ocenil význam IGA prof. Ryska, který zároveň poděkoval za výraznou podporu i práci všech, kdo se na téměř dvouleté přípravě a ustanovení AZV de facto i de jure podíleli. Dále představil strukturu, cíle i úkoly, které před AZV stojí.„Jsme si vědomi, že Ministerstvo zdravotnictví od AZV očekává efektivnější nakládání s prostředky, výrazné zlepšení kvality hodnocení návrhů projektů a významnou pomoc řešitelům projektů. My si na druhé straně slibujeme, že činnost AZV bude jednou z priorit Ministerstva zdravotnictví,“ uvedl předseda AZV prof. Miroslav Ryska.

Ministr zdravotnictví nově vzniklé Agentuře zdravotnického výzkumu popřál, aby naplnila své poslání: „To znamená, aby podporovala zdravotnický vývoj, výzkum a inovace, aby navázala na to dobré, co se dařilo v rámci Interní grantové agentury, aby napomohla rozvíjet spolupráci našich českých vědců a výzkumníků se zahraničními a aby byla maximálně vstřícná k vědeckovýzkumné obci. Agentura jako organizační složka státu získala silné vnější postavení, ovšem bude důležité, aby disponovala dostatkem financí,“ zdůraznil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a přislíbil, že se bude maximálně zasazovat za vybojování finančních prostředků pro Agenturu i pro zdravotnictví jako takové.

Druhá část akce byla seminářem určeným pro členy hodnotících panelů AZV ČR v nadcházející VES 2015.