Pražské metro v noci z 21. na 22. října zažilo teroristický útok.  Členové teroristické skupiny použili na nástupišti neznámou chemikálii. V blízkosti rozptýlené látky začínají cestující padat a omdlévat. Vzniká panika. Látkou bylo zasaženo více než 90 cestujících, z nichž část bezprostředně na následky umírá a část je zraněna a převážena po tzv. suché dekontaminaci do okolních nemocnic. V rámci zasahujících složek Integrovaného záchranného systému byli aktivováni a nasazeni i příslušníci AČR, konkrétně vojáci z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany a personál Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze-Střešovicích.
Situace, podobná teroristickému útoku v metru v japonském Tokiu v roce 1995, se stala námětem společného cvičení složek IZS, do kterého se zapojilo přes 620 cvičících se 125 kusy techniky z Hasičského záchranného sboru, Policie ČR, Zdravotnické záchranné služby, Městské policie, Dopravního podniku hl. m. Prahy, Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany, Hlavní báňské záchranné stanice a desítky pracovníků operačních středisek jednotlivých složek IZS a členů krizových štábů. V pěti pražských nemocnicích včetně Ústřední vojenské nemocnice, byly pro příjem zraněných vybudovány stanoviště dekontaminace osob.
Cvičení přihlížel přímo na stanici metra Anděl i náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel se svým zástupcem generálmajorem Jiřím Balounem, ředitelem Společného operačního centra MO. „Armáda se na cvičení podílí jednotkami, které jsou pro tento účel vybaveny a vycvičeny. Zde se primárně jedná o chemiky z Liberce a Ústřední vojenskou nemocnici, která by poskytovala péči nejen zasaženým, ale zároveň by prováděla i soudní ohledání obětí,“ uvedl generál Pavel. „Situace, která se tu procvičuje, může nastat kdykoli a kdekoli,“ poznamenal „Je dobře, když je na ni záchranný systém s bezpečnostními složkami připraven,“ zdůraznil význam akce generál Pavel a ocenil, že se takovéto cvičení podařilo uskutečnit.
Úkolem dekontaminačního odřadu 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany z Liberce bylo po aktivaci Společným operačním centrem MO se co nejrychleji přesunout z pohotovostního místa v Hostivicích na místo zásahu v ÚVN Praha a následně provést komplexní dekontaminaci zasažených obětí chemického útoku, záchranářů a zdravotnické techniky, která byla použita k odsunu obětí do ÚVN.
Po zaujetí prostoru v areálu ÚVN odřad pod velením nadporučíka Josefa Fadrhonce vybudoval místo dekontaminace osob, které tvořily tři speciální stany, k nimž byla připojena vodní soustava dekontaminačního vozidla ACHR 90. „Přesun proběhl bez nejmenších problémů. Okamžitě jsme zahájili rozvinování,“ doložil velitel jednotky generálu Balounovi, který prověřil v ÚVN připravenost odřadu a na místě ocenil jejich perfektní práci. „Místo bylo připraveno k přijetí prvního z postižených za přibližně 45 minut,“ konstatoval velitel odřadu nadporučík Fadrhonec, přestože jeho vojákům výstavbu stanů ztěžoval silný vítr.
„Na místě byla okamžitě navázána součinnost s krizovým štábem ÚVN, který vytvořil podmínky pro bezprostřední činnost odřadu,“ doplnil velitele odřadu náčelník štábu 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany a zároveň odborný hodnotitel zásahu podplukovník Karel Navrátil. „Kapacitně jsme schopni zvládnout 15 ležících a 75 chodících zasažených za hodinu, přičemž jsme schopni střídat směny a pracovat dlouhodobě,“ konstatoval podplukovník Navrátil a zdůraznil, že místo je kompletně soběstačné.
V druhé fázi bylo cílem cvičení prověřit a prakticky procvičit metodiky a postupy orgánů krizového řízení ÚVN Praha v úzké spolupráci s dekontaminačním týmem a propracovat postupy při dekontaminaci vážně zraněných, nechodících pacientů a dekontaminaci zemřelých. Tato úloha zahrnovala i následné nakládání s těly a včetně provádění pitev. „Dekontaminace zemřelých je rovněž důležitá a nezbytná, neboť rezidua chemické látky na jejich tělech stále představují nebezpečí pro osoby, které by v reálné situaci s těly zemřelých následně nakládaly,“ vysvětlil podplukovník Navrátil.
Cvičení pokračovalo v ÚVN ještě ve středu 22. října v dopoledních hodinách. Na lékařský a zdravotnický personál ÚVN čeká používání protichemických ochranných obleků při práci a ošetřování zraněných.