Váleční veteráni 2. světové války z Domova se zvláštním režimem a Domova péče pro válečné veterány Ústřední vojenské nemocnice oslavili Den válečných veteránů hned několikrát: v pátek 7. listopadu je poctil návštěvou náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel, v pondělí 10. listopadu navštívili Armádní muzeum na Žižkově, 11. listopadu si připomněli svůj svátek se zástupci vedení nemocnice.


Na návštěvě v Armádním muzeu Žižkov
Váleční veteráni z Domova se zvláštním režimem a Domova péče pro válečné veterány ÚVN byli pozváni u příležitosti Dne válečných veteránů do Armádního muzea na Žižkově, které navštívili 10. listopadu.  Veterány uvítal ředitel Vojenského historického ústavu (VHÚ) Praha plukovník Aleš Knížek, krátce je seznámil s historií VHÚ a poté se veteráni v doprovodu pečovatelů vydali na prohlídku stálé expozice, věnované 1. světové válce a vzniku republiky, a aktuální výstavy V zákopech 1. světové války. Provázeli je historikové VHÚ Zdeněk Polčák a Zdeněk Špitálník, kteří jim poskytli zajímavý výklad. V závěru obdrželi veteráni pamětní list s vyjádřením díků a uznání za hrdinství, vytrvalost a odvahu, kterou ve svých životech a v bojích za svobodu prokázali.
Více: www.vhu.cz








Vítaná návštěva náčelníka Generálního štábu AČR
„Přicházím k vám rovnou ze slavnostního nástupu jednotky, která se nedávno vrátila ze zahraniční mise v Afghánistánu. Uctili jsme tam památku vojáků padlých letos v červenci během této mise. Vím, že v době, kdy vy jste bojovali na frontě, byly ztráty životů na denním pořádku. Nemůžeme zapomínat. I proto jsem tady, abych vám poděkoval za vaši statečnost i vlastenectví,“ uvedl svou návštěvu generál Petr Pavel. S každým z přítomných válečných veteránů krátce pohovořil, předal mu pozornost. „Přeji vám pokud možno dlouho sloužící zdraví a pohodu. Těší mě, že máte výbornou péči a že vám tady vytvářejí příjemné prostředí. Lepší snad být nemůže,“ocenil v závěru návštěvy péči personálu i nemocnice generál Pavel. Ten se těší u válečných veteránů oblibě. „ Pana generála si vážíme a vždycky se na něj těšíme,“uvedla jedna z přítomných veteránek. „Ze srdce mu přejeme, aby se mu také dařilo, až bude předsedou vojenského výboru NATO. Jen nás trochu mrzí, že pak bude mnohem obtížnější, aby za námi přišel,“ dodala.
Ústřední vojenská nemocnice – Vojenská fakultní nemocnice v současnosti pečuje o více než čtyři desítky válečných veteránů. Je tradicí, že v den jejich svátku jim přichází popřát také vedení ÚVN.