V tradičním podzimním termínu pořádalo Oddělení rehabilitační a fyzikální medicíny ÚVN (ORFM) v pátek 21. listopadu 2014 již pátý ročník rehabilitační mezioborové konference Střešovický podzim. Tentokrát byla zaměřena na téma "Moderní trendy v diagnostice a léčbě bolestí páteře".

"Tato akce se každoročně těší velkému zájmu z řad odborníků, ovšem letošní je mimořádný. Přeplněný sál kongresového centra  potvrzuje, že jsme zvolili závažné téma, které se dotýká velkého rozsahu pacientů.


Organizačnímu výboru se podařilo sestavit velmi atraktivní program, který posluchačům nejen z České republiky poskytl ucelenou informaci k dané problematice," hodnotí primář ORFM Michal Říha.

Díky spolupráci s McKenzie Institutem ČR se mohly uskutečnit stěžejnípřednášky zahraničních autorů Annie O´Connor (Spinální centrum Chicago) a Susan Mercer (Univerzita Newcastle) na téma mechanických a psychologických aspektů bolesti, respektive anatomie svalů pánevního dna. Následovaly přednášky mezioborové - patofyziologie bolesti, pohled spondylochirurga,radiologa, psychologa, biomechanika. Zazněly příspěvky k otázce vzdělávání a připravenosti absolventů vysokoškolského studia k poskytování péče o pacienty s vertebrogenními obtížemi. Celý blok byl věnován prezentacím různých konceptů a metodik tak, aby měl každý možnost konfrontovat tradičnípřístupy s vědecky podloženými moderními trendy.

Z velmi pozitivní atmosféry lze soudit, že letošní ročník konference opět naplnil očekávání všech zúčastněných, kteří se shodli na nutnosti aktualizace doporučení a postupů odborných společností v této oblasti. Není pochyb o tom, že koncept mechanické diagnostiky a terapie (MDT) je metodou první volby v přístupu k pacientům s vertebrogenními a kloubními obtížemi.


Workshop Vertebrogenní a kloubní problematika, konference 5. Střešovický podzim