Ústřední vojenská nemocnice – Vojenská fakultní nemocnice Praha představila ve středu 26. listopadu 2014 zrekonstruované laboratoře Oddělení hematologie a krevní transfuze, pracovně nazvané “3 v 1“.  Jejich vybavení odpovídá světové úrovni a umožňuje rychlejší a především kvalitnější metodu vyšetření dárcovské krve, čímž snižuje na minimum riziko přenosu infekce na příjemce transfuze.


V jednom „open space“ jsou umístěny všechny laboratorní činnosti spojené s vyšetřováním dárců krve: 1/ vyšetření krevních skupin a screeningu nepravidelných protilátek proti erytrocytům, 2/ sérologické vyšetření krví přenosných infekcí a 3/ NAT (PCR) vyšetření krví přenosných infekcí. Proto je laboratoř pracovně nazývána „3 v 1“.

„Bez špičkových laboratoří se moderní medicína neobejde. Laboratoře Oddělení hematologie a krevní transfuze ÚVN, které jsou dnes prezentovány, znamenají novou etapu na kvalitativně mnohem vyšší úrovni a potvrzují  vysoký standard péče, kterou vojákům i civilním pacientům Ústřední vojenská nemocnice poskytuje. Těší mne, že můžeme dát jasný signál, že se o naše vojáky umíme postarat a nabídnout kvalitní zdravotní péči,“uvedl náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta.

„Ministerstvo obrany podporuje naši nemocnici v rozvoji a zavádění nových technologií. Dnes představená metoda vyšetření krve přináší výrazný kvalitativní a bezpečnostní efekt tím, že minimalizuje infekční transfuzní rizika potenciálně nebezpečná pro příjemce,“ uvedl ředitel ÚVN prof. Miroslav Zavoral, který zároveň zdůraznil, že podmínkou úspěšného zavedení nové metody vyšetření dárcovské krve je kvalitní odborná základna a zázemí pracoviště.

Metoda NAT (Nucleic Acid Test), resp. PCR (Polymerase Chain Reaction) testů, zjišťuje přítomnost přímo nukleové kyseliny viru. Citlivost takových vyšetření je vyšší a přináší i zkrácení diagnostického okna. Byla zavedena ve většině zemí světa. ÚVN k tomuto testování přistoupila, neboť splňuje požadavky NATO na kvalitu vyšetření dárcovské krve. ÚVN tak může zásobovat krví také zahraniční mise.