Na Oddělení sociálních lůžek ÚVN, kde pečují převážně o válečné veterány, vrcholí předvánoční atmosféra. Období adventu tu symbolicky zahájili ve čtvrtek 4. prosince rozsvěcením vánočního stromku. Za všechny válečné veterány, pro které se stala pražská vojenská nemocnice druhým domovem, rozsvítil stromek nejstarší z nich, 98letý Václav Berdych. Válečné veterány při té příležitosti přišel pozdravit také první zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučík Josef Bečvář, který jim poděkoval za vše, co pro naši zemi udělali, popřál jim především pevné zdraví a přinesl i dárky.








Dárky dostávali váleční veteráni také při Mikulášské nadílce nebo při předvánočním zpívání s harmonikou, které pro veterány nachystalo vedení nemocnice. „ Přišli jsme vám popřát požehnané Vánoce. Přejeme vám pevné zdraví a doufáme, že se tu i v příštím roce budeme s vámi pokud možno v tomto složení potkávat,“ uvedl náměstek ředitele ÚVN Ivan Jeřábek. Poté si všichni s chutí zanotovali s ředitelem kanceláře nemocnice pplk. Zdeňkem Brabcem při harmonice lidové písně, nechyběly ani tradiční vánoční koledy.


Příjemným zážitkem  se pro válečné veterány stala návštěva ministra obrany Martina Stropnického. „Moje maminka je ve vašem věku. Budu jí o vás vyprávět, jak jste ještě pořád plni života a budu vás dávat za vzor,“ pronesl Martin Stropnický. Pozdravil ty, s nimiž se zná osobně, pohovořil si s každým z obyvatel Domova pro válečné veterány. Všem předal dárkové balíčky a nezapomněl poděkovat ani personálu ÚVN, který o válečné veterány pečuje. „Překvapil nás, jak je milý a pozorný a jak nás odhadl. Už se těšíme na příští rok a to si s ním i připijeme, teď jsme se ještě neosmělili pana ministra požádat,“ prohlásila jedna z přítomných veteránů.
ÚVN pečuje o více než čtyři desítky válečných veteránů. Nejstaršímu z nich je 98 let, jejich průměrný věk přesahuje 90. Mezi nimi je například  Vasil Korol, oceněný v roce 2013 Řádem Bílého lva, generál Jaroslav Klemeš, poslední žijící parašutista, který za války seskočil do Protektorátu a aktivně se účastnil osvobozeneckých bojů, plukovník letectva v.v. Jaroslav Hofrichter, někdejší střelec u 311. bombardovací perutě RAF společně se svou manželkou, plukovnice Jiřina Jiráková, účastnicí národního boje za osvobození jako příslušnice 1. čs. armády a mnoho dalších.