Dentální hygiena je v Ústřední vojenské nemocnici – Vojenské fakultní nemocnici Praha k dispozici již čtvrtým rokem. Od dubna 2014 zde pracuje nový dentální hygienista Nikola Alexij. Rozhovor o problémech, které pomáhá svým klientům řešit, i o novinkách, které chystá zavést, se uskutečnil v přízemí pavilónu B3 – Zelená cesta, kde denně ordinuje.



  1. S jakými požadavky, anebo s jakými problémy k vám klienti nejčastěji přicházejí?A přicházejí na doporučení zubního lékaře?

    Nejčastěji to bývá na doporučení zubního lékaře, který indikuje špatnou úroveň ústní hygieny a od toho plynoucí potíže, jako je zánět dásní, parodontóza a zápach z úst. Klienti přicházejí s hlavním cílem, a tím je zdravá dutina ústní a následný úsměv bez omezení. Stále častěji také zavítají na dentální hygienu lidé na doporučení rodiny, přátel či známých, kteří již zkušenosti mají a vědí, že zvýšená citlivost krčků, bolestivost dásní či nepříjemný zápach z úst může vyřešit návštěva odborníka na dentální hygienu.

  2. Jak jim dokážete pomoci? Máte nějaké „své“ techniky, doporučení, metody?

    Pomoc přichází v podstatě ve chvíli, kdy se uleví dásním, které byly dlouho dobu iritovány zralým mikrobiálním povlakem či zubním kamenem. Zakládám si na odstranění původní příčiny problému dutiny ústní. Mnohdy se považuje za řešení pouhé odstranění zubního kamene a podle televizní reklamy zubní pasta. Není tomu tak. Téměř pokaždé bývá příčinou nekvalitní a nesprávné čištění zubů. Stále ještě u nás není pravidlem čištění zubů 2x denně, natož používání zcela zásadních mezizubních kartáčků. Svým pacientům vždy vysvětlím, že parodontóza či zánět dásní není dědičné onemocnění, jak se mnozí mylně domnívají. Na vině jsou jen špatné návyky, a proto je podstatou našeho oboru naučit klienty správné péči o dutinu ústní, o chrup. Opravdu čistý zub se nezkazí.

  3. Jak probíhá návštěva ve vaší ordinaci?

    Klient se předem objedná. Buď telefonicky, nebo osobně u mě v ordinaci. První sezení je o zjištění stavu dutiny ústní. Kontroluji počet zubů, jejich případné anomálie, včetně postavení, zjišťuje se přítomnost plaku, zubního kamene, krvácivost a stav dásní, případně se měří parodontální choboty. Dle stavu stanovuji individuální léčebný plán, se kterým klienta vždy předem seznámím. Velmi důležité je vidět klientův zubní kartáček. Ne nový, ale právě ten, který používá. Lze podle něj snáze hledat příčiny konkrétního problému. Ruku v ruce s volbou vhodného zubního kartáčku jde i praktická ukázka čištění zubů spojená s nácvikem. Další nezbytný krok je výběr pomůcek mezizubního čištění. Základ tvoří vhodný mezizubní kartáček, případně dentální nit. 

  4. Mnoho lidí trápí paradontóza, co byste jim doporučil?

    Parodontóza je závažné onemocnění závěsného aparátu zubu, kterému se lze poměrně jednoduše vyhnout kvalitní ústní hygienou a pravidelnou návštěvou profesionální péče, nejlépe dentálního hygienisty. Pokud někdo parodontózou trpí, nepomůžou zubní pasty ani výplachy komerčně nabízenými ústními vodami. Je důležité odstranit příčinu problému, to znamená odstranit zubní kámen, mikrobiální povlak nebo pigmentaci, očistit kořen pod dásní, pokud jsou parodontální choboty, dále vyléčit případný zánět dásní, začít s mezizubním čištěním, naučit se používat správné zubní pomůcky a techniku čištění a v neposlední řadě také pravidelně chodit na ošetření. Prostě úspěch se nedostaví z hodiny na hodinu. 

  5. Dokážete pomoci také s bolestivostí citlivých zubních krčků?

    Samozřejmě, citlivostí zubních krčků se zabývám také a mnohdy je to jednodušší, než si pacient myslí. Je několik způsobů. Velmi účinná bývá výměna kartáčku z tvrdého či středně tvrdého za zcela měkký a hlavně osvojení si šetrné techniky čištění zubů. Při složitějších obtížích existuje několik způsobů ošetření, které lze indikovat pouze při prohlídce v ordinaci. Nejedná se však nikdy o zákrok, který by pacientovi byl nepříjemný, ba naopak přináší výraznou úlevu.

  6. Mnozí přicházejí s očekáváním, že po odchodu od vás bude vzhled jejich chrupu dokonalý. Co musí na té „cestě k dokonalosti“ absolvovat?

    Již po první návštěvě může klient pociťovat výraznou změnu vzhledu svých zubů. Také se stává, že po prvotním ošetření se spokojí s výsledkem a na další ošetření již nepřijde, protože mu to přijde zbytečné. Po první návštěvě u klienta s parodontózou či zánětem dásní dojde na první pohled k příjemné změně, ovšem zásadní je dodržet všechna naplánovaná sezení. Dutina ústní má velmi rychlou schopnost regenerace. Pokud se však neodstraní veškeré příčiny, mezi něž bohužel patří i špatně viditelný poddásňový zubní kámen, není možné dojít k dokonalosti. Dřív nebo později se při nedokončení celého léčebného plánu původní stav opět vrátí. Proto je důležité dodržet celou naplánovanou léčbu.

  7. Jsou nějaké novinky, které určitě vaši klienti uvítají?

    Ano, jedná se o revoluci v bělení zubů. Rád bych ji nabídl i našim klientům. Jedná se o ultimátní bělení zubů v kombinaci domácí a ordinační péče, kdy během 15 dnů máte o několik odstínů bělejší chrup a nemusíte zároveň dodržovat nepříjemnou bílou dietu. I cenově se jedná o velmi dostupnou techniku.

  8. Bílá dieta? V čem spočívá?

    Bílá dieta spočívá ve vynechání potravin, které obsahují výrazná barviva. Při použití těch stávajících technik bělení zubů by totiž mohla barviva ovlivnit barevný charakter zubu. Jsou to především borůvky, červená paprika, indické koření a mnohé další.

  9. Měl jste klienta, u něhož jste měl obavy, že bude pomoc velmi časově náročná a nebyl jste si jistý úspěchem?

    Ano, vzpomínám si na pacienta, který ke mně přišel na první návštěvu dentální hygieny. Při odebírání anamnézy jsme mimo jiné došli i k tomu, že mu ošetřující lékař pravidelně odstraňoval zubní kámen. Bohužel velmi nedbale, a to se také odrazilo na stavu parodontu. Měl silné nánosy zubního kamene a výraznou viklavost zubů, především ale velkou citlivost odhalených krčků. Ošetření muselo být velmi nepříjemné. Již samotná voda z ultrazvukové koncovky způsobovala tomuto pacientovi silnou citlivost a bolestivost. Po několikerém ambulantním ošetření spojeném se změnou domácí péče o chrup a ústní dutinu se mi klient vychloubal tím, že si dal zmrzlinu a hned celou vaničku…..Byl potěšený, že citlivost a bolestivost zmizela.   

Vystudoval obor zubní technik, ale více než vyrábět v laboratoři zuby ho lákalo komunikovat s lidmi a přímo jim pomáhat nebát se úsměvu. Proto následovalo studium na vyšší odborné škole a dnes působí jako dentální hygienista v ÚVN.