V období oslav 70. výročí ukončení 2. světové války zavítali ředitel ÚVN profesor Zavoral společně s náměstkyní Lenkou Gutovou mezi válečné veterány 2. světové války, kteří jsou dlouhodobě v péči ÚVN. Poděkovali jim a vyjádřili hlubokou úctu.

 

„Vážíme si všech, kdo neváhali a postavili se nepříteli, byť by je to mělo stát život. Není rozdíl, zda bojovali na východní nebo na západní frontě. Podstatné je, že projevili odvahu a odhodlanost bránit naši zemi. V ÚVN máme tu čest, že můžeme válečným veteránům poskytováním maximální péče, ale i vytvořením příjemného prostředí zajistit důstojný podzim jejich života, a tak alespoň částečně projevit naši hlubokou úctu.“

Prof. Miroslav Zavoral , ředitel ÚVN

 

Veteráni byli potěšeni nejen přítomností vedení, ale také dárky, které dostali. Povětšinou mají vzhledem k svému požehnanému věku zdravotní i pohybová omezení, nemohou se účastnit slavnostních aktů a ceremonií, proto jim udělá radost, když návštěva přijde za nimi.

ÚVN pečuje o čtyři desítky veteránů 2. světové války. Ti soběstačnější bydlí v samostatných garsonkách Domova pro válečné veterány, o ty, kteří se bez soustavné pomoci ošetřovatelů neobejdou, je pečováno v Domově se zvláštním režimem. ÚVN zajišťuje válečným veteránům 2. světové války, i novodobým válečným veteránům také ambulantní a specializovanou zdravotní péči v rámci programu Zelená cesta.