Den ozbrojených sil si v úterý 30. června připomněla armáda slavnostním nástupem na Národním památníku na Vítkově. V úvodu uctili přítomní památku padlých vojáků v zahraničních operacích, poté převzalo třináct vojáků z rukou představitelů obrany vyznamenání. Mezi vyznamenanými byl také primář Vojenského ústavu soudního lékařství plk. Miloš Sokol, který obdržel Záslužný kříž ministra obrany III. stupně.  

Záslužný kříž ministra obrany České republiky je třetím nejvýznamnějším vojenským resortním vyznamenáním. Je udělován od roku 1997. Záslužný kříž ministr obrany uděluje za záchranu lidských životů, statečnost a odvahu, za úspěšné plnění bojových povinností, vynikající plnění služebních nebo pracovních povinností a jiné významné zásluhy o rozvoj o resort Ministerstva obrany. Má 3 stupně, z nichž první je nejvyšší.

Den ozbrojených sil se slaví na památku slavnostní přísahy československých legionářů koncem června 1918 ve francouzském Darney. Náčelník Generálního štábu generálporučík Josef Bečvář při příležitosti oslav Dne ozbrojených sil připomněl tradici české armády v československých legiích: „Bojová vystoupení legionářů za obou světových válek patří trvale k nejcennějším odkazům naší vojenské historie. Současná armáda vědomě navazuje na legionářskou minulost a hlásí se ke stejným principům svobody a demokracie.“ Náčelník Generálního štábu dále zdůraznil odkaz legionářů: „Všechny současné okruhy dalšího rozvoje moderní české armády musíme vnímat v kontextu jejího hlavního úkolu, který je stejný jako v době přísahy u Darney – zajištění bezpečnosti a svébytnosti naší republiky. Je naší povinností tento základní smysl existence AČR bez výhrad plnit.“