Edukační specialisté z ÚVN Praha uspořádali v první polovině letošního roku pro občany Prahy 6, kteří využívají nabídku Komunitního centra Šlejnická, sérii přednášek zaměřených na prevenci nejčastěji se vyskytujících zdravotních problémů a na péči o zdraví. Komunitní Centrum je určeno především seniorům z Prahy 6. Je místem setkávání, zábavy, vzdělání i aktivního odpočinku.


„ Přicházeli jsme mezi seniory s cílem vysvětlit a poradit,  jak pečovat o svou tělesnou schránku, co dělat pro zdraví. Pro přednášky jsme zvolili témata, která se zabývala nejčastějšími zdravotními problémy provázejícími právě seniory.“        
M. Opočenská, koordinátorka přednášek za ÚVN.

Přednáška ,,Stop cukrovce aneb život s cukrovkou, nebo raději bez ní?“ proběhla již v lednu a zabývala jedním z nejrozšířenějších civilizačních onemocnění - diabetem. Téměř padesátka účastníků se dozvěděla, co to obnáší být diabetikem, jak se toto onemocnění projevuje, jaká jsou rizika u nemocných cukrovkou, jaké příčiny ji způsobují a jak onemocnění předcházet.  Zároveň si zájemci mohli nechat změřit hladinu cukru v krvi nebo krevní tlak.
Účastníky přednáška velmi zaujala, o čemž svědčí množství dotazů, na které jim s trpělivostí a důsledností odpovídaly přednášející MUDr. Jarmila Jirkovská, Gabriela Tomášková (odbornice v oboru diabetologie). Velký zájem projevili senioři o prověření jejich aktuálních hodnot cukru a krevního tlaku.  

Únorová přednáška byla věnována problematice bolestí zad, aneb ,,Léčíme si záda sami“.  Mgr. Růžena Hlavičková, specialistka ÚVN na fyzioterapii a bolesti zad, upozornila na všeobecně známá i méně známá fakta. Většina přítomných věděla i z vlastní zkušenosti, že bolestí páteře trpí v určité fázi života více jak 80% populace, ovšem o tom, že se až 75% epizod bolestí zad objeví bez viditelného důvodu a dá se zvládnout úpravou životního stylu, věděl jen málokdo. Pro všech 56 přítomných byla zajímavá také ukázka vhodných cvičení a přínosná byla i doporučení, co dělat, aby záda nebolela.

V květnu se na četné žádosti konalo další setkání s edukačními odborníky ÚVN, tentokrát s tématem zaměřeným na péči o pohybový aparát -  ,,Léčíme si koleno sami“. Obtíže s koleny patří mezi nejčastější problémy postihující klouby a svaly našeho těla. Mgr. Růžena Hlavičková instruovala účastníky, jak s obtížemi zacházet a jak jim účinně preventivně předcházet.

Na červen připravila ÚVN pro seniory Komunitního centra Šlejnická téma ,,Péče o chrup v seniorském věku“. Specialista na dentální hygienu Alexij Nikola učil seniory, jak pečovat o chrup, případně o zubní náhradu. Byla předvedena technika správného čištění zubů a byly představeny pomůcky pro dentální hygienu.

Pro velký zájem plánuje ÚVN pokračování. Měla by zaznít další témata zaměřená na prevenci a péči o zdraví seniorů, jako například Péče o rány a proleženiny, Jak správně užívat léky, Léčíme si krční páteř, Jak se udržovat ve svěží psychické kondici a další.