Do nového roku 2016 vstupuje ÚVN s několika novinkami. Vzniká zde nová klinika: Gynekologická klinika 3. LF UK a ÚVN, ORL klinika rozšiřuje své spektrum výkonů, čímž mění i název na Klinika ORL a maxilofaciální chirurgie 3. LF UK a ÚVN. Po několikaletých přípravách vzniká Ústav klinických neurooborů ÚVN. Traumatologické centrum začne plně využívat nové přístrojové vybavení pořízené díky dotacím z evropských fondů.

Všechny změny jsou uskutečněny s cílem dále zvyšovat kvalitu péče a rozšířit spektrum výkonů. Klinika ORL a maxilofaciální chirurgie 3. LF UK se rozšiřuje o oblast čelistní chirurgie, Gynekologická klinika naváže na činnosti gynekologického oddělení a rozšíří svou působnost na vzdělávání pre i post graduální, na výzkum; předpokládá se rozvoj roboticky asistovaných gynekologických výkonů. Ústav klinických neurooborů nastaví podmínky pro zajištění celé komplexnosti péče o pacienty s onemocněním CNS - od diagnostiky po léčbu, následnou rehabilitaci, resocializaci a organizované sledování nemocných.

Traumatologické centrum ÚVN začne s novým rokem plně využívat přístrojové vybavení, které bylo na sklonku roku instalováno a pořízeno díky evropským dotacím. Nové přístrojové vybavení, včetně doplnění nástrojového vybavení operačních sálů Traumacentra ÚVN, umožní urychlit diagnostiku pacientů zobrazovacími metodami a co nejpřesněji specifikovat stav pacienta. Přispěje také ke zkrácení procesu příprav operačního sálu pro příjem akutního pacienta, aniž by bylo nutné přerušit plánované výkony z důvodu zajištění zdravotnické techniky a instrumentárií.