Zemřít bez strachu ze smrti - to je záviděníhodná smrt Michel de Montaigne

Paliativní medicína

se zabývá péčí o nevyléčitelně nemocné. Snahou je dosažení pokud možno co nejlepší kvality a důstojného konce života za respektování individuality lidské osobnosti a její jedinečnosti ve všech základních rozměrech – biologickém, psychologickém, sociálním i spirituálním. Tento typ péče lze poskytovat v různých prostředích, vždy s ohledem na potřeby nemocného a jeho celkový stav.

 

 

Cíle moderní paliativní péče
je zachování důstojnosti konci života u nevyléčitelně nemocných. Zaměřuje se na kvalitu života, zvládání a tlumení bolesti a dalších průvodních jevů posledního stadia nevyléčitelných onemocnění. Zahrnuje komplexnost pohledu na nemocného: lékařské, psychologické, sociální, existenciální a spirituální aspekty. Důsledně zohledňuje individuální přání a potřeby pacientů, respektuje jejich hodnotové priority a chrání právo pacienta na sebeurčení. Zdůrazňuje význam rodiny a nejbližších přátel nemocných, snaží se o zachování přirozených sociálních vazeb nemocných, k čemuž patří i umožnění prožití závěrečného období života v důstojném a vlídném prostředí a ve společnosti svých blízkých, nabízí také všestrannou oporu příbuzným a přátelům umírajících a pomáhá jim zvládat jejich zármutek i po smrti blízkého člověka. Podstatou je ctění zásady, že umírání nemusí být provázeno strachem, nesnesitelnou bolestí a nesmyslným utrpením.

Na těchto principech staví paliativní péči také ÚVN
„Snahou ÚVN je v rámci zvyšování kvality podporovat rozvoj paliativní péče. S tím úzce souvisí zavedení standardizovaných postupů v paliativní péči do každodenní klinické praxe. Zaměřujeme se zejména na rozšiřování odborných znalostí a získávání zkušeností v oboru paliativní medicíny. Za důležité považujeme do budoucna vytváření prostor, které umožnísoučasně pobyt blízkých. Ty by měly v následujících letech vzniknout v pavilonu B, kde plánujeme 8 lůžek vyčleněných pro paliativní péči. Od 1. července je ÚVN zapojena do programu Spolu až do konce. Jedná se o grantový program Nadačního fondu AVAST zaměřený na péči o umírající a přístup společnosti k umírání jako takovému. Projekt jsme zahájili ustanovením multidisciplinárního týmu paliativní péče zahrnující lékaře, všeobecné sestry, sociální pracovníky, kaplana, psychologa, nutričního terapeuta i fyzioterapeuta. Pochopitelně musíme nastavit organizaci i postupy péče o pacienty s nevyléčitelnou chorobou, včetně vymezení úlohy multidisciplinárního týmu, činnosti ambulance paliativní péče, plánu paliativní péče. Projekt také zahrnuje spolupráci se subjekty, které si převezmou nemocné do péče, a očekáváme, že se nám bude dařit umisťovat více pacientů do domácí nebo hospicové péče. Za důležité považujeme nejen vzdělávání zdravotnických a sociálních pracovníků, ale také nabídku vzdělávacích kurzů, právní a sociální poradenství a vytvoření edukačních materiálů pro rodinu a pečující,“ představuje program Spolu až do konce Lenka Gutová, náměstkyně ředitele pro nelékařské profese a řízení kvality zdravotní péče.  

Každoročně umírá v ÚVN na nevyléčitelnou nemoc několik stovek pacientů. V roce 2015 se podařilo ÚVN předat 30 pacientů do lůžkové hospicové péče a 19 pacientů do domácí hospicové péče. Celkem bylo u hospitalizovaných nemocných uskutečněno 2017 sociálních šetření, 999 pacientů bylo umístěno na lůžka následné péče a 323 pacientů se vrátilo do domácího prostředí s různými zdravotními a pečovatelskými službami.
Projekt Spolu až do konce se v první fázi zaměří na pracoviště s největším počtem onkologicky nemocných a křehkých geriatrických pacientů, zejména na Oddělení gastroenterologie, hepatologie a metabolismu Interní kliniky 1. LF UK a ÚVN, Chirurgické kliniky 3. LF UK a ÚVN, Oddělení všeobecných interních lůžek Interní kliniky 1. LF UK a ÚVN, Onkologické kliniky 1. LF UK a ÚVN. Na pracovištích budou zavedeny postupy v péči o pacienty v pokročilém nebo konečném stadiu nevyléčitelné choroby. Tyto procesy budou postupně zaváděny do praxe v celé nemocnici. Projekt dále předpokládá zajišťovat až do konce roku 2017 vzdělávání lékařů a nelékařů v oboru paliativní medicíny, včetně atestace lékařů, připravit a realizovat certifikovaný kurz paliativní péče pro nelékaře nebo studenty nelékařských zdravotnických oborů a e-lerningový kurz, uskutečnit přednášky a workshopy na dané téma a také navázat užší spolupráci s praktickými lékaři. Významnou pozornost projekt věnuje i blízkým a pečujícím o nevyléčitelně nemocné, a to zejména v oblasti sociálního poradenství, kurzů pro pečující, pořádání skupinových sezení s rodinnými příslušníky či vytvořením a poskytováním informačních materiálů.

Zatímco v životě je možné dělat kompromisy, smrt blízkého nabízí jeho rodině jen dvě možnosti, buď sklopit oči, anebo přijmout odpovědnost za kvalitu umírání blízkého člověka. Odpovědnost o to větší, oč menší je schopnost umírajícího ovlivnit svůj osud. Umírání je příprava na smrt, zvláštní a jedinečný stav, v němž člověk uskutečňuje hlubokou vnitřní práci v různých fázích a formách kómatu. Umírající potřebuje k umírání klid. Umírání v nemocnici je mnohem obtížnější, protože ubírá na možnosti prožít poslední chvíle ve smířlivém soustředění v kruhu blízkých. Je na sofistikovanosti a vyspělosti zdravotnického zařízení, nakolik si uvědomuje všechny potřeby člověka na úplném sklonku života a dokáže pojmout celý rozsah paliativní problematiky, tedy množství lékařských oborů, které spolupracují na péči o nevyléčitelně nemocné, ošetřovatelskou problematiku, která je v mnoha ohledech naprosto specifická, oblast psychologie, sociální práce a spirituálních i etických otázek. ÚVN za podpory nadačního fondu AVAST, České společnosti paliativní medicíny (ČSPM) i Centra paliativní péče usiluje o zajištění kvalitní paliativní péče aktivně usiluje.