Tradiční Kuncův memoriál, který každoročně pořádá Neurochirurgická a neuroonkologická klinika 1. LF UK a ÚVN,  měl letos, navzdory koronavirové epidemii, své další pokračování.  Jako vždy přijala pozvání řada zajímavých hostů a zaznělo množství mimořádných přednášek. Celým memoriálem se neslo téma koronavirové epidemie, z různých úhlů pohledu:

Biochemik docent Konvalinka, prorektor pro vědeckou činnost UK, ÚOCHB AV ČR provedl edukační exkurs do světa virologie i koronavirů ve své přednášce Co se na HIV naučíme, na COVIDu jako když najdeme. V další sekci s názvem Změní se medicína po COVIDu? mělo na dvě sta přítomných neurologů a neurochirurgů možnost získat pohledy na neurochirurgii v éře COVIDu. Profesor Netuka představil rozsáhlý sběr dat o neelektivních neurochirurgických výkonech uskutečněných na všech 16 neurochirurgických pracovištích  České republiky a též Rakouska za období od 16. 3 – 15. 4. 2020 a především výsledky analýzy těchto unikátních dat. Výsledek? O všechny pacienty s potřebou neodkladné péče bylo postaráno ve stejné kvantitě a především kvalitě, jako v době mimo koronavirovou epidemii.  Při analýze byla zpracována data všech 16 neurochirurgických pracovišť Česka a 11 (z celkových 12) Rakouska. Byly srovnávány neelektivní výkony stejného období let 2017, 2018, 2019 - a letošní mimořádné období. „Počty výkonů byly srovnatelné, taktéž mortalita byla odpovídající běžným podmínkám. Došlo k poklesu traumat, což bylo očekávatelné vzhledem k tomu, že lidé pobývali převážně doma, nedocházelo tak často k dopravním nehodám. Je to zpráva pro všechny: i v mimořádné době jsme se v obou zemích postarali ve vysoké kvalitě péče o všechny, kdo naši pomoc potřebovali,“ komentoval výsledky analýzy profesor Netuka, nový přednosta Neurochirurgické a neuroonkologické kliniky 1. LF UK a ÚVN.

V této odborné sekci zaujaly též přednášky prof. Beneše, který se zabýval přednáškovou a kongresovou činností v Evropském a mezinárodním kontextu v době COVIDu, zejména pak kongresem uskutečněným prostřednictvím telekonference s účastí 13 tisíc odborníků z celého světa. Také se zabýval přínosy a negativy nových forem komunikace. Na něj navázal R. Lipina shrnutím možností  komunikace bez osobní přítomnosti, klady a zápory těchto forem komunikace.

Další odborná sekce patřila představení nových technologií v neurochirurgii se zaměřením na ukázky práce neurochirurgů s digitálním mikroskopem v ÚVN a v Ostravě. Zajímavostí byla ukázka použití virtuální reality v neurorehabilitaci. Tečkou za touto sekcí bylo vystoupení T. Barona s přednáškou The future of digital healthcare.

Závěrečná sekce – Ztraceno v překladu: komunikace neurolog – neurochirurg - pacient a zpět zahrnovala kazuistiky v netradičním pojetí: každá z představovaných komunikací v rámci jednotlivých případů  byla doprovázena výtvarným dílem a též básní kontextově propojenou s představovanou kazuistikou.