V pondělí 21. června 2021 odstartoval v ÚVN třídenní maratón reakreditačního šetření SAK. Členy komise ve složení Ivan Staněk, David Rezničenko a Pavel Gottwald při zahájení seznámil ředitel nemocnice profesor Zavoral s hlavními změnami a procesy, kterými ÚVN prošla od poslední akreditace v roce 2018.

Následně byla na úvodním setkání odprezentována data týkající se strategie ÚVN a jejího naplňování a dále sledování a vedení kvality péče a bezpečí v ÚVN.

Komise pečlivě po celé tři dny sledovala vedení dokumentace ve všech oblastech, kontrolovala uzavřenou zdravotnickou dokumentaci. Velkou pozornost věnovala komise vykazování nežádoucích událostí, plnění nápravných opatření, v popředí zájmu šetření byla i protiepidemická opatření nemocnice, bezpečí budov a pozemků. Kontrole podléhaly také dodatečné písemné podklady k provozu nemocnice, vedení osobních spisů, preskripce medikace, logistika léčiv a mnohé další.

Každý den byl zakončen hodnocením. Ve středu 23. června uzavřela komise akreditační šetření a na společném závěrečném setkání s vedením ÚVN shrnul předseda komise doktor Staněk postřehy, které členové zaznamenali v průběhu uplynulých tří dnů: „Dnes jsme sledovali, jak vedete personální spisy, byli jsme v laboratořích hematologie, biochemie, na JIPÍKU, na EMERGENCY, neurologii. Všude jsme se potkávali s příjemným personálem. Je vidět, že je práce baví, věnují se pacientům, je všude patrná návaznost, spolupráce. Za dnešní den je absolutní spokojenost. Je pro nás, a jistě i pro pacienty, příjemné vstoupit do elegantně vyhlížejícího zařízení, které působí jako kompaktní a dobře udržovaný celek. Prostředí tu působí uklidňujícím dojmem. Personál je všude neskutečně příjemný, jsou dobře naladěni, nic nezastírali ani nepředstírali. Vyřiďte prosím všem velký dík za jejich vstřícnost a obětavost. Nepřišli jsem sem hledat za každou cenu chyby, ale pomoci vám najít, kde je prostor pro zlepšení. Panu řediteli děkuji za podmínky, které nám byly pro naši práci vytvořeny. Věřím, že zjištění našeho šetření pro vás budou prospěšná a že naše připomínky a doporučení budou podnětem k zamyšlení. Děkujeme za vstřícný přístup všech, kdo nás při auditu provázeli. Byla radost s vámi spolupracovat!“ „Děkuji za korektnost, s jakou jste k auditu přistoupili a mohu vás ubezpečit, že si ceníme všech doporučení vedoucích k dalšímu zkvalitnění péče. Je pro nás velmi užitečný pohled zkušených externích auditorů. Děkujeme za vaši preciznost," ocenil v závěru auditorský tým ředitel ÚVN profesor Zavoral.