Kvalita stravy - složení potravy, tj. vyvážený poměr cukrů, tuků, bílkovin, vitaminů, minerálních látek a dalších prvků, tak i množství - poměr přijaté a vydané energie by měl být nulový, pak mluvíme o vyrovnané energetické bilanci. V případě pozitivní energetické bilance, kdy energetický příjem převyšuje výdej, si organismus přebytečnou energii ukládá v podobě tukových rezerv a vzniká nadváha příp. obezita. Obezita má nepříznivý vliv na téměř všechny tělesné systémy. Alarmující je, že obezita je v naší populaci velmi výrazně zastoupena – přes 35 % dospělých je obézních.
Máte vhodnou tělesnou hmotnost?
Vhodná tělesná hmotnost je individuální záležitostí. U každého člověka je zcela jiná, ovlivňuje jí řada faktorů, některé z nich ovlivnit můžeme, jiné nikoliv.
Míra zdravotního rizika spojená s hodnotou BMI
Nadváha a obezita s BMI > 27 je spojena s 3 x vyšším rizikem vzniku diabetu, hypertenze, ICHS a mozkové cévní příhody.
BMI | Klasifikace hmotnosti | Zdravotní rizika |
méně než 18,5 | Podváha | Vysoká |
18,5 - 24,9 | Normální hmotnost | Minimální |
25 - 29,9 | Nadváha | Nízká až vyšší |
30 - 34,9 | Obezita 1. stupně | Střední až vysoká |
35 - 39,9 | Obezita 2. stupně | Vysoká |
40 a více | Obezita 3. stupně | Velmi vysoká |
Onemocnění spojená s obezitou
- Diabetes mellitus II stupně
- Hypertenze
- Bolesti zad následkem obezity
- Dušnost
- Hyperlipidémie (zvýšení tuku v krvi)
- Koronární onemocnění
- Onemocnění kloubů – hlavně kolen a kyčlí
- Poruchy plodnosti
- Rakovina tlustého střeva a další
Obezita je chronické onemocnění, které vyžaduje dlouhodobou léčbu!