• Udržujte svou hmotnost a obvod pasu v doporučeném rozmezí. Pravidelně se věnujte pohybové aktivitě (ochranný účinek má 30 min., lépe 1 hod., nepřetržité rychlé chůze denně)
  • Jezte různé druhy ovoce a zeleniny, alespoň 400g denně, přednostně čerstvé a místního původu
  • Kontrolujte příjem tuků, snižte příjem potravin s jejich vysokým obsahem (např. uzenin, sýrů, čokolád, chipsů). Dávejte přednost rostlinným olejům před živočišnými tuky. Denně konzumujte mléko nebo mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku
  • Několikrát denně jezte chléb, pečivo, těstoviny, rýži nebo další výrobky z obilovin (zejména celozrnné) a brambory
  • Nahrazujte tučné maso a masné výrobky rybami, luštěninami a netučnou drůbeží
  • Pokud pijete alkoholické nápoje, vyvarujte se jejich každodenní konzumaci a nepřekračujete denní dávku 20 g alkoholu (tj. 0,5 l piva, 2 dcl vína nebo 5 cl 40% destilátu)
  • Omezujte příjem kuchyňské soli, celkový denní příjem soli nemá být vyšší než 5 g, a to včetně soli skryté v potravinách Používejte sůl obohacenou jodem
  • Vybírejte potraviny s nízkým obsahem cukru, omezujte sladkosti. Sladké nápoje nahrazujte dostatečným množstvím neslazených nápojů, např. vody
  • Velké porce zatíží trávicí trakt a jsou zdrojem nadbytečných kalorií. I pokrmy uvařené z kvalitních a zdravých surovin, pokud nezvládneme množství, dodají více energie, než potřebujeme. Porci si raději rozdělte na více menších. Živiny se snáze vstřebají a tělo je lépe využije