V neděli 27. prosince s osmou hodinou ranní byla otevřena očkovací místa ÚVN. Prvním očkovaným proti onemocnění covid-19 se stal premiér Andrej Babiš a spolu s ním válečná veteránka Emílie Řepíková.

Tento rok byl určitě nejhorší v naší moderní historii. Na covid zemřelo strašně moc našich spoluobčanů, naše životy zasáhl velice negativně a vakcína, která přišla z EU, je naše naděje, že se vrátíme do normálního života,“ zdůraznil Andrej Babiš.

ÚVN má rozplánovanou aplikaci všech dodaných vakcín do tří dnů. O očkování je mezi zdravotníky nad očekávání velký zájem. V současnosti máme téměř 700 přihlášených zdravotníků a pracovníků sociálních služeb. Vakcíny budou v ÚVN aplikovány také indikovaným pacientům seniorům, kteří patří mezi nejohroženější skupiny. Mezi prvními budou v průběhu dneška očkováni klienti Domova Vlčí mák, kde pečujeme o druhoválečné veterány; průměrný věk obyvatel Domova Vlčí mák je 93 let,“ uvedl ředitel nemocnice profesor Zavoral.

Vakcína od firmy Pfizer byla do ÚVN doručena v sobotu 26. prosince.

 „Jsme hrdí na to, že jsme mohli světu přinést první registrovanou vakcínu proti covid-19 a tím významně přispět k řešení této celosvětové pandemie. Spolu se společností BioNTech jsme posledních devět měsíců neúnavně pracovali na tom, aby byla vakcína brzy dostupná. Dnes jsme opravdu šťastní, že očkování začíná také v České republice,“ řekl u příležitosti zahájení očkování mluvčí společnosti Pfizer Tomáš Sazima.

ÚVN je připravena denně provést na 300 vakcinací, v šesti ordinacích, očkuje se denně od osmi do osmnácti hodin. Z první dodávky bude naočkováno 975 osob v průběhu tří dnů. Vakcína se bude aplikovat ve 2-dávkovém schématu s intervalem 21 dní. Procedura očkování trvá cca 15 min, každý očkovaný poté setrvá zhruba 30 minut v odpočinkovém režimu z důvodu observace. 

U osob po prodělaném onemocnění covid-19 se doporučuje vakcinace nejdříve po  90 dnech od prvního pozitivního odběru.

 

První očkovaní v ÚVN

Emílie Řepíková, válečná veteránka, 95 let, obyvatelka Domova Vlčí mák v ÚVN. Je jednou ze šesti stovek žen a 12 tisíc volyňských Čechů, kteří šli za druhé světové války dobrovolně bránit zemi, proti vůli rodičů. Bylo jí 16 let a dostala se až na Duklu. Za války ze skladů s oděvy předávala oblečení i vybavení a zároveň administrovala věci zabitých vojáků, často lidí, které osobně znala.

Vakcinace probíhá v ÚVN bez komplikací u očkovaných. Mezi prvními očkovanými byl i ředitel ÚVN profesor Miroslav Zavoral, náměstek pro léčebnou a preventivní péči Ivan Jeřábek, náměstkyně pro nelékařské zdravotnické profese Lenka Gutová a také například profesor Vladimír Beneš nejstarší (99 let).