Historicky poprvé na území východoevropského státu, v Praze, se ve dnech 15. – 18. října konal 15. kongres World Forum for Hospital Sterile Supply (WFHSS) věnovaný oblasti sterilizace a prevence a kontroly infekcí ve zdravotnických zařízeních. Vedoucí Oddělení nemocniční hygieny a nemocniční epidemiolog ÚVN MUDr. Dana Hedlová vystoupila s prezentací From today´s infection prevention activities we can profit in the future. Na kongresu byla doktorce Hedlové také udělena cena Lifetime Achievment Award.


O kongresu World Forum for Hospital Sterile Supply
Hlavními tématy kongresu byly Risk assessment, Moderní technologie a postupy, Sterilizace, Mechanická očista a dezinfekce, Nemocniční prostředí a možnosti jeho dezinfekce, Prevence infekcí ve stomatologii, Operační sály, Endoskopy, Prevence a kontrola infekcí v nemocnicích.
Program kongresu byl rozdělen do 13 sekcí. V sekci Prevence a kontrola infekcí vystoupila MUDr. Dana Hedlová, vedoucí Oddělení nemocniční hygieny a nemocniční epidemiolog a členka Čestného výboru kongresu, s prezentací Z dnešní prevence infekcí můžeme profitovat v budoucnosti (From today´s infection prevention activities we can profit in the future), ve které prezentovala zásadní milníky České republiky v oblasti prevence a kontroly infekcí v návaznosti na implementaci Doporučení rady o bezpečnosti pacientů včetně prevence a kontroly infekcí spojených se zdravotní péčí z roku 2009 a příklady možných řešení na lokální úrovni na výsledcích Ústřední vojenské nemocnice.  

World Forum for Hospital Sterile Supply (WFHSS) je prestižní organizace sdružující celosvětově téměř 70 profesních organizací zaměřených na oblast sterilizace a prevence a kontroly infekcí ve zdravotnických zařízeních.

Oddělení nemocniční hygieny ÚVN
Úkolem oddělení je zajistit bezpečí nemocničního prostředí pro všechny, kteří se v něm pohybují – pro pacienty, zdravotníky, návštěvníky a řadu dalších osob, které do nemocnice vstupují po stránce hygienické a zejména minimalizovat riziko vzniku infekcí spojených se zdravotní péčí.
Vedoucí oddělení je oceněná MUDr. Dana Hedlová.