„Zdraví lidé by měli krev darovat. Nikdy nevíte, kdy budete vy nebo vaši blízcí sami krev potřebovat. A pak - pocit že jste někomu pomohli a možná i zachránili život, to přece stojí za to, nebo ne?“
Zdeněk Duběnka, oceněný prezidentem republiky za dárcovství Medailí Za zásluhy o stát


Překvapení čekalo v úterý 5. 5. 2015 na dárce krve v Ústřední vojenské nemocnici. Potkali se tam s rekordmanem v počtu odběrů, panem Zdeňkem Duběnkou, který přišel na svůj jubilejní 555. odběr. Přinesl s sebou všechna ocenění, včetně Medaile za zásluhy o stát I. stupně, kterou mu prezident republiky za dárcovství udělil v říjnu loňského roku.

Společně s panem Duběnkou přišli i noví dárci krve.

„Každý nový dárce je velmi důležitý,“ připomíná primář OHKT Ústřední vojenské nemocnice Miloš Bohoněk. „Právě široká dárcovská základna je nutná k zajištění potřebného množství krve a jejích složek. Vážíme si pana Duběnky jako dárce a také ceníme jeho podporu získávání nových dárců,“ hodnotí primář rekordmana.

Gratulanti
Jubilejní odběr ocenili zástupci vedení ÚVN, Českého červeného kříže i Zdravotní pojišťovny MV předáním uznání i dárků. Czech Crystal Lion vyrobil pro rekordmana pamětní skleněnou desku.

Pan Duběnka je bezpříspěvkovým dárcem krve více než čtyři desítky let. Je majitelem krevní skupiny 0+ a na odběry přichází s pravidelností, pokud to dovolí jeho zdravotní stav. Je držitelem všech vyznamenání ČČK, včetně plakety Donum sanguinis-donum vitae.

Oddělení hematologie a krevní transfuze (OHKT)  Ústřední vojenské nemocnice ročně uskuteční na 16 tisíc odběrů krve a jejích složek. Zajišťuje odběry dárců v Praze, má svá odběrová střediska v Lounech, Jilemnici a v Mělníku. Pořádá také výjezdy k firmám, které podporují dárcovství krve, například v květnu vyjede na odběry k Philip Moris a nebo O2 gamma. Na oddělení přicházejí zájemci o zapsání do Národního registru dárců kostní dřeně, se kterým OHKT velmi úzce spolupracuje.


Rozhovor s dárcem krve panem Zdeňkem Duběnkou